Каракачанов: Не може парковете и планините да отворят само за някои

Вицепремиерът обясни, че Българско лято 2020 е възможен модел за възстановяване на туризма

Новини
10:15 - 25 Април 2020
4313
Каракачанов: Не може парковете и планините да отворят само за някои

Крайно време е да спрем да делим хората, защото те се настройват един срещу друг - защо само семействата с малки деца да се разхождат в парковете, защо едни да излизат от София, а други не? Трябва да бъдат въведени мерки за всички - еднопосочно движение в парковете, да няма засядане, да се раздели часово движението в парковете по възрастови групи.

Това заяви в интервю по БНТ вицепримиерът Красимир Каракачанов.

"Не можем да държим тези хора затворени 2 месеца", посочи Каракачанов. 

Министърът на отбраната бе категоричен, че първата стъпка на правителството е отварянето на паркове, планини и даване на възможността за спорт.

"Нищо не пречи хората да тичат, да спортуват, да се разхождат с маски. Пикниците могат да бъдат ограничени, но не виждам какъв е проблемът да се разхождат там", посочи Каракачанов. 

Той обясни, че поетапно трябва да се премине към нормален начин на живот и че неговата идеята "Българско лято 2020", в която туризмът да е съсредоточен у нас, като самите българи изберат да почиват на нашето Черноморие. Предложи намаляване на концесионните такси и данъци, за да може хотелите и туроператорите да предлагат услугите си на по-ниски цени. 

"Изолацията на гетата може да продължи, за да няма масово разнасяне на заболяването. Но защо здравите хора да не работят, да почиват, не може да живеем в един заграден лагер", посочи Каракачанов. 

Той коментира и проблемът между рестриктивни мерки и свободи на хората. Теоретично има нарушение на правата на хората, но е в полза на здравето на хората, посочи той.  

„Ние живеем в извънредно положение. Фактът, че вие не можете да седнете в градинката или ако седнете ще ви глобят като мене с 300 лева. Част от правата ни са нарушени, но не се прави по приумиците на министри, а за да се запази здравето на хората“, посочи Каракачанов.  

Той подчерта, че никой не може да гарантира, че няма подобна пандемия или друг тип извънредна ситуация да връхлети върху страната и трябва да се измислят адекватни мерки. 

Каракачанов обясни, че има готовност армията да помага на МВР, ако бъде поискана от тях помощ.