Каракачанов: Не ни трябват паметници на никакви чужди армии

Политика
15:20 - 13 Декември 2023
2502
Каракачанов: Не ни трябват паметници на никакви чужди армии

Държава, която иска да бъде суверенна, не може да си позволява да има паметници на чужди армии. 

Това коментира бившият министър на отбраната и почетен председател на ВМРО Красимир Каракачанов по повод демонтажа на Паметника на съветската армия.  Пред БНР той коментира, че

преди години е имало идея да се направи паметник на Сюлейман паша на Шипка, но българските власти не са позволили това да се случи.

"Не трябва да има паметник на никакви чужди армии, които са влизали в България по време на война. Както не трябва да има паметник на Съветската армия, така не трябва да има паметник и на американските летци, категоричен бе почетният председател на ВМРО.

По думите му съветската армия влиза ва територията ни, след като обявява война на България.

Каракачанов подчерта, че американските летци пък са бомбардирали София и други градове в пределите на страната.

По отношение на Шенген той заяви, че предложението на Австрия за Шенген само по въздух е подигравка. Според него българската икономика и бизнеса търпят много удари, защото не сме част от шенгенското пространство. Той е категорично против да се приемат условията на Австрия.

Каракачанов засегна и темата за военната подкрепа за Украйна. Той не разбира политиката да се подарява въоръжение, следвайки мантрата, че то е старо и негодно.

Според него е лъжа, че оръжията които подаряваме на Украйна са негодни.

Комплексите С-300 не са нито развалени, нито счупени. Просто управляващите изпълняват поредната чужда поръчка - от посолството, добави Каракачанов.