Каракачанов пред Lupa.bg: Явно е трябвало още малко...

Коментар
15:55 - 05 Април 2021
11596
Каракачанов пред Lupa.bg: Явно е трябвало още малко...

Засега ВМРО остава извън парламента, резултатът за партията на Красимир Каракачанов при 77% обработени протоколи е едва 3,55% от гласовете, а шансът за връщане в "А" група изглежда нищожен. По този повод Lupa.bg потърси вицепремиера и военен министър, който да коментира изненадващата ситуация. 

- Г-н вицепремиер, вчера социолозите даваха 5% вот за ВМРО, днес се сринахте до 3,5 и не влизате в новия парламент. Нещо намирисва, какво е вашето обяснение?

- Не мога да кажа, че намирисва. Явно това са преброили.

- Кои са преброили това?

- Хората с протоколите в районните избирателни комисии.

- Защото разликата е наистина огромна, над 2 процента -  от над 5 до под три половина на сто.

- Да, виждам.

- В такъв случай какво ще правите?

- Ще съберем всички протоколи, ще направим наше паралелно преброяване и ще установим къде какво има, има ли нещо съмнително, или няма.

- А какъв е вашият коментар за изборите въобще?

- Изборният резултат е такъв, какъвто са решили хората. Хората излизат, гласуват, определят си бъдещето и това е.

- Хората определиха в голяма степен Слави да ни определя бъдещето.

- Ами, така са решили, това е решението на суверена, както пише в конституцията.

- Вие самият получихте ли сигнали за злоупотреби, за купуване на гласове с цел манипулация на вота?

- На много места има, но не знам дали това е определящо за крайния резултат. Обобщаваме информацията, още е рано да се говори за финал.

- Вие доволен ли сте от представянето на ВМРО?

- Доволен съм от кампанията, която направиха момчетата и момичетата на ВМРО. Но, както се вижда, явно е трябвало още малко.

- За пръв път и Волен Сидеров е извън парламента от 16 години насам.

- Той не само не е в парламента, но и с убедително нисък резултат, около 0,5 процента.

- Бившите ми партньори от „Обединени патриоти” също са аут. Не трябваше ли отново да сте заедно, щяхте да влезете в 45-ия парламент?

- Никой не може да каже дали е 100% вярно, че във формата ОП щяхме да влезем в парламента.

- Сумарно, ако съберем вашите и техните резултати...

- Сумарно, не сумарно... Не може да се прави такава сумарна сметка, щото най-вероятно хора, които са гласували или за нас, или за тях, нямаше да пуснат бюлетина за нещо подобно. Сега можем да правим всякакви коментари, но в края на краищата изборите свършиха вчера.

- Вие виждате ли предсрочни избори?

- Ако не може да се направи мнозинство и правителство, то няма друг вариант освен нови избори. Не знам дали новите избори са добро решение. По-добре е да се направи мнозинство в парламента и в тази икономическа криза да се състави кабинет, който да работи, отколкото да вървим към служебно правителство, нови избори. Предстои да видим.

ВИЗИТКА:

Красимир Каракачанов е роден на 29 март 1965 г. в Русе. Завършил е история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. С учредяването на ВМРО-СМД в края на 1990 година е избран за секретар на формацията. От 1995 до 1997 година е неин съпредседател, а след това и председател.

Красимир Каракачанов е депутат в 38-мото Народно събрание от коалиция ОДС, след като ВМРО се присъединява към обединението. Коалицията печели пълно мнозинство в парламента през април 1997 година. Каракачанов напуска ОДС и ВМРО се явява на следващите парламентарни избори в коалиция с Герьовден, но не успяват да влязат в НС. През 2005 година става депутат в 40-ото НС, след като ВМРО се коалира с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ССД на Стефан Софиянски.

През 2011 година Каракачанов е издигнат от ВМРО-БНД за кандидат за президент на страната, а кандидат за вицепрезидент е Даниела Симидчиева. На първия тур двойката печели близо 1 на сто от гласовете.

За предсрочния парламентарен вот през 2014 година ВМРО-БНД влиза в коалиция „Патриотичен фронт“ заедно с НФСБ на Валери Симеонов. Коалицията получава близо 240 000 гласа и има 19 депутати в парламента. Без да има министри, коалицията дава подкрепа по сектори и политики за второто правителство на Бойко Борисов, в което в министерски кресла сядат представители на ГЕРБ и Реформаторския блок.

През есента на 2016 година Каракачанов е кандидат за президент на Обединените патриоти – коалиция на ВМРО-БНД, НФСБ и Атака. Кандидат за вицепрезидент е Явор Нотев от Атака. Двойката Каракачанов-Нотев печели над 573 000 гласа или близо 15 на сто от гласовете.

Коалицията Обединени патриоти се явява и на парламентарните избори през 2017 година и печели 9.31 на сто от гласовете, което й отрежда мястото на трета политическа сила в Народното събрание. Именно с Обединените патриоти ГЕРБ формира коалиция в 44-ото НС, като двете формации подписват документ с основни приоритети за управление и коалиционно споразумение.