Каракачанов разрешил полет на руски самолет с ракети за Сърбия

Актуални новини
14:53 - 20 Февруари 2020
1872
Каракачанов разрешил полет на руски самолет с ракети за Сърбия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разрешил на руски самолет, транспортиращ най-съвременни руски зенитноракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България, съобщава бгнес.

„След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с министерство на транспорта, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс „Панцир 1“ за Република Сърбия“, уточняват от външното ни министерство.

Часове по-рано Атлантическия съвет обяви, че е обезпокоен дали Русия ще достави на Сърбия зенитно-ракетни комплекси през въздушното пространство на България.

До края на седмицата Русия ще достави на Сърбия първия от шестте зенитно-ракетни комплекси "Панцир-С1". През въздушното пространство на България ли ще премине самолетът?, попитаха от Атлатническия съвет.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса „Панцир“. Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.