Каракачанов уверен: Ситуацията по границата е спокойна

Актуални новини
11:45 - 13 Октомври 2019
2372
Каракачанов уверен: Ситуацията по границата е спокойна

Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Турската операция в Сирия отново създава напрежение в Близкия Изток. Това е безспорен факт", коментира Каракачанов. "Към момента по границите ни, от които традиционно се появяват нелегални мигранти ситуацията е спокойна. Няма раздвижване. Въпреки всичко и "Гранична полиция" контролира ситуацията.

Както казах преди няколко дена, има готовност при необходимост да се включи и подразделение на армията за подпомагане на "Гранична полиция", както беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница. В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция", увери министърът на отбраната.

Според него няма движение на бежанци към българската граница. "Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант. Горе-долу това е ситуацията в момента. Специални мерки не са необходими", посочи още министърът. 

"Правителството не е обсъждало позиция за евентуални санкции срещу Турция. Както каза и премиерът Борисов, ние се стремим да поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Ние сме привърженици на това да се търси решение без санкции, защото те само ще усложнят нещата, ако се стигне дотам", заяви вицепремиерът.

"Ние сме най-заинтересовани да няма усложнения, в края на краищата първите вълни от мигранти, основните ще тръгнат към България и Гърция и от това ще пострадат много други държави. Каналите за нелегални мигранти от Италия през Гърция, Албания и България са добре известни на всички. За нас най-добрия вариант е да се търси мирно разрешение на въпроса, без да се търси налагането на санкции, защото това ще предизвика отпушване като съответна мярка може би на това, което заплаши турският президент", обясни Каракачанов.

Попитан дали страната ни ще си мълчи, военният министър отговори: "Кой ви е казал, че ще си мълчим. Няма да си мълчим. В края на краищата виждате, че често европейските страни реагират по-бавно и по-мудно и при една голяма бежанска вълна ние ще бъдем на топа на устата, както се казва". Според него не е в наш интерес страната ни да играе ролята на инициатор на санкции.