Каракачанов яхна ремонтиран изтребител (ВИДЕО)

Политика
18:30 - 26 Февруари 2021
2614
Каракачанов яхна ремонтиран изтребител (ВИДЕО)

Военният министър Красимир Каракачанов яхна прясно ремонтиран изтребител Су-25 в авиобаза Безмер. Той реши да се качи безстрашно в изтребителя, за да се убеди лично в бойните му способности.

„Преди две години бяхме пред перспективата да нямаме нито един самолет Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на Сухопътни войски и на флота. Благодарение на активността на командирите на ВВС и на инициативата на ръководството на авиобазата, беше сключен договор за ремонт на 8 от съществуващите самолети Су-25 и днес ги виждате готови. Имаше много скептици, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал – няма руски самолети, щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България“, каза министър Каракачанов. 

Пряко излъчване на полета му в профила на Военновъздушните сили във фейсбук обаче предизвика вълна от подигравки срещу вицепремиера и лидер на ВМРО. Теглото на Каракачанов, а не проекта по модернизация на ВВС, се оказа основната тема на диванните съдници, които се чудеха и маеха как воеводата е успял да влезе в кабината, а бойната машина - да излети. 


 
Той обясни, че след ремонтно-възстановителните дейности самолетите са напълно съвместими с натовската авиация и готови да изпълняват задачи по всяко време на денонощието. „Дълги години назад не сме имали осем самолета в бойна готовност“, коментира още министър Каракачанов.  
 
Той благодари на заместник-министър Анатолий Величков, който ръководеше проекта за ремонт на щурмовите самолети. „През последните 6-7 г. бяха отделяни средства за инфраструктурата на авиобаза Безмер. Благодарение на политиката на Министерството на отбраната сега в базата няма проблем с некомплекта на войнишки личен състав, попълнени са всички войнишки длъжности. Щастлив съм и съм убеден, че тръгвайки си, оставяме и командира на ВВС и офицерите в авиацията много по-сигурни в нейното бъдеще“, каза още министърът на отбраната. 
 
Ремонтът на 8 самолета Су-25К/УБК, 16  двигателя Р-95Ш, доставки на резервни части, апаратура, документация и извършване на замяна на системи и блокове е на стойност  42 185 620 € без ДДС по договор  между Министерството на отбраната и ОАО „558 Авиационный ремонтный завод” от 14 декември 2018 г. 
 
Удълженият с 8 години ресурс на самолетите ще позволи воденето на интензивна подготовка на летателния състав и повишаване на нивото на бойна подготовка. 
 
Експлоатацията на ремонтираните самолети ще обезпечи бъдещето на авиобазата в Безмер и нарастването на бойните възможности на Военновъздушните сили. 
 
В началото на пролетта авиобазата започва активно участие в национални и международни летателни тренировки. С направените инвестиции военното летище на Безмер отговаря на всички съвременни стандарти и притежава способности за провеждане на учения и летателни тренировки с военновъздушните сили на страни-членки на НАТО, както и може да бъде използвано в бъдеще за запасно летище на Ф-16 за нуждите на българските Военновъздушни сили.