Карамазов, Вълдобрев и Янорова с отпечатъци на Стената на славата (ГАЛЕРИЯ)

Култура
15:50 - 12 Юни 2020
7379
Карамазов, Вълдобрев и Янорова с отпечатъци на Стената на славата (ГАЛЕРИЯ)

Владимир Карамазов, Стефан Вълдобрев и Стефка Янорова оставиха свои отпечатъци за Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев“ на театралната улица "Г.С. Раковски". На днешния ден театърът отбелязва 55 години от създаването си. Тогава се е състояла първата премиера на Театър 199 - "Майка земя“. 

Затова и днес Стената на славата беше продължена с още три отливки на знакови наши актьори във връзка с отбелязването на 55-ата годишнина от създаването на театъра.

Художественото оформление и изработката на паната се осъществява от Момчил Симеонов, а авторските шаржове на актьорите отново са на карикатуриста Ивайло Нинов.

Стефан Вълдобрев неотдавна черпи за 50-годишния си юбилей, а в сакралното столично мазе приема овации в хитовата трилогия на Яна Борисова и Галин Стоев „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“.

Владо Карамазов също потопи пръсти и длани, за да се „разпише“ за поколенията, а под прожекторите в „199“ той играе в „Рибарят и неговата душа“ на Мариус Куркински по Оскар Уайлд.

Стефка Янорова, която блести в „Брудершафт“, „Театър, любов моя!“ и „Сарабанда“, бе третата в компанията за акцията на 12 юни. Мария Сапунджиева също ще остави след дни своите отпечатъци. 

Голямата Татяна Лолова, която дълги години игра на сцената на Театър 199 поздрави днес екипа за юбилея.

На 12 юни 1965 година е първата премиера на „199“ - „Майка земя“ от Чингиз Айтматов с режисьор Стефка Прохаскова и с участието Иванка Димитрова, Цветана Енева и Стойчо Мазгалов. На 12 юни 2020 година пък започва традиционната лятна програма на театъра. Първото представление, което ще открие слънчевите месеци, е суперуспешният авторски спектакъл на Ива Тодорова - „Приятно ми е, Ива!“, който беше отличен с две награди „Икар“ 2019 за водеща роля и драматургичен текст, както и със „Златен кукерикон“ 2019 за индивидуално театрално постижение. Началото е от 20 часа.

На юбилейния сезон е посветена и премиерата на „Боклук“ от Елена Телбис – пиесата, която спечели последното издание на конкурса за съвременна българска драматургия на името на голямата актриса Славка Славова.

За 55 години на сцената в „199“ играят над 550 актьори в 295 постановки.  Стената на славата в пространството на „Раковски“ навършва 25 години – с 51 пана на 53 актьори. Днес 199-те места са намалени на 169 - след два ремонта за по-голямо удобство за зрителите. 


"Първата ми театрална изява след пандемията. Много положителна и хубава. Не съм играл на сцена, а ми взеха отливки на ръцете за "Стената на славата" пред Театър 199, по случай 55-годишнината му и началото на летния сезон. Имаше голям интерес от медиите и си стана една шумна публична изява. Тази пандемия ни накара да забравим нашето нормално предишно ежедневие. Забравих какво са интервюта, събития и журналисти. Днес ми беше като за първи път. Благодаря на Театър 199 за тази чест и очаквайте през септември слагането на моите отпечатъци, шарж и послание на "Стената на славата". Дотогава може да отидете на театър. Бях в салона и няма нищо страшно", написа Карамазов в социалните мрежи.

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА