Караниколов: 9% ДДС за детските храни е демографска мярка

Общество
11:21 - 18 Май 2020
1454
Караниколов: 9% ДДС за детските храни е демографска мярка

9% ДДС за детски храни, фармацевтични продукти, включително памперси за деца до 3 години, е част от социални мерки за демографската сигурност на страната, обяви в ефира на Нова телевизия икономическият министър Емил Караниколов.

По думите му е необходимо по-широко обсъждане на темата за намялаване на ДДС в различни сектори трябва да бъде направено с много добър анализ.

Припомняме, че предложението за по-нисък косвен данък за детските храни е част от законопроект с поправки в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от депутатът от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, както и неговите колеги - председателят на Движението Мустафа Карадайъ и зам-шефът на парламентарната група Йордан Цонев.

„Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата — нашето бъдеще, пълноценни условия за отглеждане и развитие независимо от ситуацията, в която се намираме. Смятаме, че тази мярка е мощен инструмент за подкрепа на раждаемостта и демографската политика, аргументираха се вносителите.

Караниколов подкрепи предложението ДДС за секторите хотелиерство и ресторантьорство да падне от 20 на 9%. Според него секторите са удари много тежко от кризата заради коронавируса и дори се очаква положението да стане още по-тежко.

Всички облекчения за бизнеса трябва да бъдат правени след сериозни анализи: "Темата за ДДС-то трябва да бъде отворена, не трябва да се прави на парче, но темата е много дълга. В случая с ресторантьорството имаме сектор, който е пострадал на 100% и ще има тежки проблеми в следващите години. Това е антикризна мярка на правителството за сектора", каза още по темата Караниколов.