Караниколов: Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални

Президентът да чете законите, преди да критикува, заяви икономическият министър

Актуални новини
08:53 - 28 Май 2020
1485
Караниколов: Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални

КЗК казва, че данъчните складове са собственост на няколко компании. Българската държава притежава няколко обекта, които имат празни обеми. Дадем ли допълнителни мощности, ще допуснем и нови играчи на пазара. Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви икономическият министър Емил Караниколов. "Повече данъчни складове означава публичност и прозрачност", коментира министърът. 
 
"Държавата ще отговаря за данъчните складове и е предвидено държавното предприятие да има търговско дружество. Така държавата няма да е едноличен собственик, дейността ще е на търговски принцип. Държавата ще дава ясен сигнал за намаляването или вдигането на цените", допълни още той. 
 
"Ще изградим и мрежа за зареждане на електрическите автомобили. Ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, то автомобилните компании няма да имат стимул за инвестиции", разкри Караниколов част от разговорите си с автомобилните производители. 
 
"Поне два типа бензиностанции ще бъдат одобрени - малки и големи. Те ще са на различни локации из страната", допълни икономическият министър. 
 
"На държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата. Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални", категоричен бе Караниколов. 

„Има независима комисия, която си върши работата по отношение на регулацията на горивата. Приехме закон за горивата. Това е поредна стъпка на държавата и е хубаво законопроекта за нови бензиностанции да бъде прочетен преди да се критикува. Държавата притежава данъчни складове, с които можем да влезем на пазара. По този начин ще осигурим и повече участници, защото КЗК казва, че няма достатъчно конкурентност. По време на пандемията засякохме доста по-ниски цени. Държавната петролна компания ще отговаря за складовете. Това търговско дружество ще спазва всички пазарни правила”. Това заяви Емил Караниколов по повод критиките на президента Румен Радев срещу влизането на държавата в пазара на горива със свои бензиностанции.

„Не става въпрос за държавни пари и за помощ, а за заеми и кредити. Говорим за чисто юридически обекти. В страната ни има над 4000 бензиностанции и няма да се променят цените, но ще покажем реалните стойности на пазара и няма да ме питате „защо стойността на барела е по-ниска, а у нас не се променя”, каза още Караниколов. Той допълни, че мярката с 9% ДДС за ресторантите ще помогне да се направи анализ, дали е работеща и приложима в други сектори.