Караниколов: Гарантирали сме 8 459 безлихвени кредита

Близо 2/3 от взелите заеми са в неплатен отпуск

Общество
15:44 - 19 Юни 2020
1983
Караниколов: Гарантирали сме 8 459 безлихвени кредита

Към средата на юни по програмата за безлихвени кредити са гарантирани 8 459 кредитa на физически лица на стойност малко над 35 млн. лв. Това стана ясно от отговор на министъра на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол.

От тях 2/3 от кандидатите са работници в неплатен отпуск, а останалите са самоосигуряващи се лица. Към момента има сключени споразумения с 11 търговски банки. Одобреният от тях общ максимален лимит за гарантиране от страна на Българската банка за развитие в момента е малко над 140 млн. лв.

В сряда Министерски съвет взе решение да се увеличи обхвата на лицата, които имат възможност да кандидатстват. Досега беше само за лица с платени осигуровки, сега допуснахме и лица, които не са с платени, но са декларирали тези осигуровки, заяви Караниколов.

Решението предстои да бъде публикувано днес или във вторник. От днес започва сключването на договори за грандовете, така че микро и малките предприятия също ще започнат да получават средствата, каза още министър Караниколов. ББР са разработили и пакет, насочен към публичния сектор с цел осигуряване на ликвидност.