Карантина в Турция заради съмнения за антракс

Актуални новини
12:48 - 19 Август 2020
1386
Карантина в Турция заради съмнения за антракс

Квартал в турския черноморски окръг Трабзон бе поставен под карантина заради съмнения за антракс по добитъка, съобщава "Дейли сабах".

Местните власти поставиха под карантина Йемишли, квартал на местния град Сюрмене, след като неуточнен брой хора се почувствали зле след консумация на месо от животно, за което има съмнения, че е било болно.

Проби от животното са изпратени за анализ, съобщи дирекцията по храните и контрола. Първоначалните резултати сочат за наличие на антракс. Извършва се ваксинация на незаразения добитък, а неизяденото месо на болното животно е унищожено.

Антраксът е инфекция, причинявана от бактерията Bacillus anthracis, и се наблюдава сред животни, погълнали спори на бактерията. Болестта засяга кожата и белите дробове при човека. Макар че инфекцията не може да се предава директно между хората, антраксните спори по дрехите и телата представляват опасност за човешкото здраве.

През 2018 г. две общини в окръг Истанбул бяха карантинирани заради антракс, напомня изданието. Тогава шестима души постъпиха в болница с оплаквания за лезии по кожата.