Карантината спасила 11 000 души от мръсния въздух

Актуални новини
11:05 - 01 Май 2020
3182
Карантината спасила 11 000 души от мръсния въздух

Въпреки унищожителните последици от кризата с коронавируса, има и поне един положителен ефект. Ограничителните мерки са предотвратили смъртта на 11 000 души в Европа, причина за която би бил мръсният въздух.
 
Според доклад, публикуван на страницата на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), ограничителните мерки са подобрили екологичната картина на европейския континент.
 
Производството на електричество от въглища е намаляло с 37%, а нивото на използване на нефтопродукти е намаляло с една трета. Благодарение на това концентрацията на азотен диоксид във въздуха е намаляла с 40 %, а съдържанието на твърди частици – с 10 %.

За един месец случаите на заболяване от астма сред децата в Европа са намалели с 6000. Намалели са и преждевременните раждания, а по-чистият въздух е предотвратил смъртта на 11 000 души.

Препоръчва се след пълното отпадане на ограниченията, европейските лидери да продължат с прилагането на политики за развитие на екологични транспортни системи, за да може небето трайно да се изчисти небето.