Караянчева: Даже избиратели на БСП ме молят за хартиени бюлетини

Актуални новини
11:04 - 08 Октомври 2020
1377
Караянчева: Даже избиратели на БСП ме молят за хартиени бюлетини

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че избирателите сами искали да има и хартиени бюлетини на изборите. По време на дебатите за ветото на президента върху Изборния кодекс тя даде пример, че в нейния регион идват симпатизанти от БСП с молба за това.

Тя заподозря, че левицата търси отсега оправдание за загубата на изборите.

"В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: "Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Това, което те ни предлагат, нас ни притеснява", разказа Караянчева.

Промените в Избирателния кодекс бяха приети на 3 септември, но президентът ги върна за ново обсъждане в пленарна зала. Междувременно Караянчева защити тезата на управляващите за въвеждане на смесено гласуване в секциите с над 300 избиратели, а всеки гласоподавател сам да избира дали да упражни правото си на машинно устройство или с хартиена бюлетина.

„Поредна мантра, която повтарят от трибуната на Народното събрание и по медиите. Те си търсят оправдание за това, че ще загубят изборите“, коментира Караянчева позицията на социалистите, че страната ни трябва да премине изцяло към машинно гласуване, което да е гаранция за честността на изборния процес.

Цвета Караянчева беше категорична, че голям брой граждани в страната не желаят да гласуват единствено на машинни устройства.