Караянчева и Дариткова поведоха хорото на Рожен (СНИМКИ)

Стотици хиляди слушат гайди и хапват мръвка на фолклорния фестивал

Общество
13:30 - 20 Юли 2019
9257
Караянчева и Дариткова поведоха хорото на Рожен (СНИМКИ)

Александър Иванов, специален пратеник на Lupa.bg на Рожен

Парламентарната шефка Цвета Караянчева и водачката на герберите в Народното събрание Даниела Дариткова поведоха в събота по обед хорото на събора на народното творчество и животновъдството в Рожен, предаде репортер на Lupa.bg. Съборът бе открит в петък сутринта от президента Румен Радев, който каза, че България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. 

Днес съборът е в разгара си, като по информация на полицията 200 000 души са минали на фолклорния фестивал от вчера до събота на обяд.


Караянчева и Дариткова се хванаха на хорото, което се заформи на ливадите. Кметът на Смолян Николай Мелемов придружаваше двете народни представителки, които се движеха с дискретна охрана от НСО. Председателят на Народното събрание и шефката на ПГ на ГЕРБ разговаряха и с предприемачите, които предлагаха прясно сирене, кашкавал и мляко на фермерския пазар сред поляните на Рожен.


Цвета Караянчева и Даниела Дариткова опитаха от млечните продукти и с охота се снимаха с всички участници и присъстващи на събора, които пожелаха фото с парламентарните представители. Цвета Караянчева позира и с репортера на Lupa.bg.


Рожен е огласян от гайди и народни песни, а във въздуха се носи уханието на печено месо. Любителите на мръвката имат богат избор, тъй като майстори пекат сред поляните цели прасета, агнета и телета. А на ливадите дебнат и други кулинарни изкушения.

Движението на автомобили към Рожен днес преди обед бе спряно, заради огромния трафик към местността. Към събора се допуска само обществен транспорт. Автомобилите се пускат само до обособените буферни паркинги в Пампорово, Чепеларе и Смолян.

Цвета Караянчева се хвана на хорото


Паркоместата само на ливадите са за 17 000 автомобила. Малко преди спиране на движението опашките в посока Рожен и от Чепеларе, и от Смолян бяха по около 2 км.

 Председателят на парламента се снима с репортера на Lupa.bg Александър Иванов

Кметът на Смолян Николай Мелемов

Даниела Дариткова и Цвета Караянчева разговарят с участници в събора