Караянчева: Парламентът да заседава само при нужда

Министрите ще отговарят на депутатските питания писмено

Политика
09:44 - 26 Март 2020
4540
Караянчева: Парламентът да заседава само при нужда

Депутатите обсъждат дали да спрат редовната си работа във връзка с обявеното извънредно положение в страната. Предложението е да има само извънредни заседания с цел да не се спира приемането на закони, както и парламентарният контрол да бъде писмен. Пред депутатите вносителят на предложението, който е и председател на парламента Цвета Караянчева каза, че това е необходимо, защото те са единствените, които нарушават карантината и са лош пример за народа.

"Днес на Председателски съвет се обединихме без БСП, че Народното събрание трябва да заседава само когато трябва да се вземат спешни мерки, а парламентарният контрол да е писмен", каза Караянчева

"Ковид-19 не подбира нито по партийна, нито по религиозна принадлежност. Приехме най-важните закони за кризата. И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: "Вие депутати ли сте?" Автоматично ще са всички по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни,това означава автоматично блокиране на НС. Ако сме в парламента грубо нарушаваме заповедта на здравния министър. В затворено положение сме, не сме на 2 метра един от друг, вентилацията не може да бъде спряната така, както предписва оперативният щаб", каза още Цвета Караянчева.

"Няма как след всеки депутат да се почистват дръжките на вратите. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили, роднина, някой случаен човек или журналистите, които са затворени в друга стая?
Не говоря да затворим парламента, защото не е спирал да работи и по време на война. Не знаем кой тук е бил контактен, предложи да се явяват на заседания, когато има нуждата да се вземат спешни решения", добави Караянчева.

"Демокрацията можем да я опазим само при карантина, когато сме единни", каза председателката на НС и пожела Бог да помага и пази работещите на първа линия медици.

"С работата можем да наваксаме и по време на ваканциите, но човешкото здраве и живот няма как да го наваксаме", каза още Караянчева.

От БСП веднага контрираха, че заседанията не могат да се водят по така предложения начин.

Снимка: Агнес Методиева