Кардиологът проф. Борислав Георгиев: Пушенето помага на инфекциите

Електронните цигари също може да са изключително опасни

Актуални новини
15:37 - 18 Юни 2020
4114
Кардиологът проф. Борислав Георгиев: Пушенето помага на инфекциите

Tютюнопушенето създава терен за появата на инфекцията, независимо дали е COVID-19 или банална настинка. Дори малко количество бактерии или вируси да попаднат в организма, самото тютюнопушене повишава риска да се разболее човек. Това каза по БНТ специалистът от Национална кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.

Според него трябва да се прави разлика във видовете тютюнопушене. Проблемът при  димящите цигари е горенето на тютюна. Освен никотина, в папироските има над 7 000 токсични субстанции. Този дим, когато попадне в дихателната система или в устната кухина, той намалява локалния имунитет, освен, че има останалите токсични ефекти, каза проф. Георгиев.

Той обясни, че в групата на устройствата, които работят с пара, каквито са електронните цигари, освен никотин в парата може да има и други вещества, каквито са ароматизаторите. Заради това СЗО е призовала да не се купуват електронни цигари от улични търговци, тъй като може да бъде поставен ароматизатор с различно вещество, което да се окаже канцерогенно или токсично.

Всяко заболяване, добавено към друго, увеличава вероятността от усложнение при заразени с коронавирус. Сърдечно-съдовите заболявания са много масови, хипертонията е при 40-50%, зависи от възрастта - над 70-годишна възраст 70% са с високо налягане, каза кардиологът. По думите му страхът и паниката от пандемията влияят върху сърдечно-съдовите заболявания.