Каримански призна: Реформите буксуват, защото не си говорим

Икономика
08:47 - 02 Юни 2022
2936
Каримански призна: Реформите буксуват, защото не си говорим

Заради нарушена комуникация вътре в коалицията, реформите не се случват. Има решения, които са взети под натиск и щом има такава аларма, трябва да се съберем коалиционно и да вземем решение. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански пред БНТ. 

Според него, ако коалицията я събира нещо, то това е приемането на еврото и минимизиране на корупцията. 

Той обясни, че ИТН са твърдо "за" въвеждането на еврото. Необходимо е обаче да се изпълнят определени критерии, да има широко мащабна информационна кампания, ясно и точно да бъдат дефинирани ползите, разходите, предизвикателствата и рисковете, поясни народният избраник.

"Ние оперативно технически сме готови за въвеждането на еврото", подчерта Каримански и добави, че сме готови отзад напред за приемането на еврото. Той не знае къде сме спрели и от проблемите с пандемията като че ли страната ни измести фокуса от еврото. В един такъв план има много ясно посочени ползите за приемането на еврото, разходите, рисковете, така че обществото да е спокойно. Ние не искаме нищо друго", твърди проваленият кандидат за шеф на БНБ. 

Според него първо трябва да се промени Законът за референдума в България и след това да се мисли за национални допитвания.

"Ако направим такава кампания за еврото като за зеления сертификат и защо трябва да се ваксинираме, няма да сработи", категоричен бе Каримански.

Къде отиват реформите, които трябвало да залегнат като анализ, недоумява той, който не вижда да се работи и по новия Закон за КПКОНПИ.

Отложеното ембарго за вноса на руския петрол в България Каримански оцени като положителна новината от Брюксел.