Каримански се гласи за шеф на БНБ с гласовете и на ГЕРБ и ДПС

"Промяната" предложила Андрей Гюров за гуверньор в последния момент, разкри депутатът на Слави

Политика
10:34 - 27 Март 2022
3039
Каримански се гласи за шеф на БНБ с гласовете и на ГЕРБ и ДПС

Кандидатът на Слави Трифонов за гуверньор на БНБ Любомир Каримански смята, че въпросът кой ще го избере за поста е надпартиен и даде да се разбере, че няма притеснения това да се случи с гласовете дори на депутатите от опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Това е въпрос на надпартийност", отсече номинираният за наследник на Димитър Радев настоящ шеф на бюджетната комисия в НС пред Би Ти Ви. 

"Смятам, че имам знания и умения, натрупал съм практическия опит, който вече мога да приложа в регулатора", допълни той.

Каримански коментира защо управляващите не излязоха с един кандидат, защото не е участвал на коалиционните разговори, на които се предлагат и номинациите. Каримански обаче каза, че коалицията ще стане по-стабилна ако той бъде избран.

За опонента си - Андрей Гюров (шеф на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - б.р.), той заяви, че е предложен в последния момент. Каримански заяви, че до момента не е разговарял с ДБ и БСП, но е отправил покани за срещи следващата седмица. Той заяви, че е готов на такива срещи с представители на всички парламентарни групи, на които да обясни своите приоритети.

Справка на Lupa.bg в документацията, представена от двамата кандидати за управители на държавния трезор разкри любопитни обстоятелства, за които ще ви информираме следващата седмица. Засега редакцията отбелязва драстична разлика в обема на представените реквизити пред деловодството на НС - Каримански е депозирал 45 страници факсимилета и копия от дипломи и трудов стаж в областта, докато Гюров - наполовина, като някои от тях съдържат неясна или непълна информация. 

Иначе по думите на Каримански централната банка ще има ключова роля за справянето с инфлацията. Той заяви, че би работил за по-чести прогнози и анализи, които ще допринесат за държавната реакция. Каримански заяви, че е реалистично България да приеме еврото до януари 2024 г. Той заяви, че БНБ е технически подготвена. Каримански допълни, че БНБ трябва да бъде много по-отворена към хората и коментира, че той ще работи за широка информационна кампания, която да обясни всички притеснения във връзка с приемането на еврото.

Председателят на бюджетната комисия смята, че преди актуализацията на бюджета през юни трябва социална реформа, както и да се помисли за подоходна политика.