Каримански заплаши: Ще се наложи да връщаме пари на Европа

Абсурдно е да се изпълни капиталовата програма до края на годината, предупреди финансистът

Новини
18:08 - 31 Май 2023
2944
Каримански заплаши: Ще се наложи да връщаме пари на Европа

"Да се приеме удължаване на удължаването е по-добро и времето е достатъчно, и това трябва да се случи. След това да се започне подготовката на бюджета за догодина. Да се даде съгласие на кабинета да ползва при нужда заемообразно пари от фискалния резерв, за да няма напрежение след 10 юни.

Това предложиха по Би Ти Ви финансистът Любомир Каримански и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според финансиста неизпълнението на капиталовата програма за 8 милиарда лева вече е покрило плашещия до скоро дефицит от 6 милиарда лева.

„Абсурдно е да се изпълни капиталовата програма до края на годината, но така ще се наложи да връщаме пари на Европа“, предупреди Каримански.

Синдикалистът Пламен Димитров пък поиска какъвто и да е бюджет, който да размрази доходите, тъй като инфлацията се е забавила, но още е висока. Според него, тези проблеми вълнуват хората и тъй като не виждат решение, много системи са готови да протестират, ако това не се случи преди 10 юни.

Каримански пък настоя когато се готви новия бюджет, в него да се заложат приоритетите ни за устойчивостта на бизнеса средата у нас, защото продължаваме да нямаме инвестиции и да гоним инвеститори. Като основна причина за това той посочи липса на правила и нереформираната съдебна система.