Кърджали пропищя от бездомни кучета

От началото на годината средно по един човек дневно е търсил помощ в Спешното отделение на болницата в Кърджали след ухапване

Новини
16:01 - 18 Януари 2023
2385
Кърджали пропищя от бездомни кучета

От началото на 2023г. средно по един човек дневно е търсил помощ в Спешното отделение на кърджалийската болница след ухапване от куче, отчетоха за БТА от Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски“. 

Става въпрос за 15 регистрирани случая до 15 януари. Броят на ухапаните, потърсили помощ в отделението за 2022г. е 182 души, като 38 от тях са деца под 18 години. 

„В около 20 процента от случаите се касае за деца. За съжаление доста малки – на по 2-3 години. Преглеждайки статистиката се натъкнах и на такива данни – много малки деца, ухапани от кучета“, обясни началникът на Спешното отделение в болницата д-р Филиз Абидин – Ахмед.

Тя уточни, че по информация на пациентите, в повечето случаи ухапванията са от бездомни кучета.

При постъпване на ухапан, му се поставя ваксина против тетанус, а по медицинска преценка и опасение за бяс, се насочва към инфекционист, за поставяне на съответната ваксина. 

Отчетените случаи са само част от реалната картина, споделят от болницата като уточняват, че част от потърпевшите търсят помощ и при личните си лекари. Съветите на медиците са при случай на ухапване задължително да се посети лекар, за обработка на раната и последващо проследяване на здравословното състояние на пациента. 

Заради нападки от страна на защитници на животните за нехуманно отношение, в началото на 2021г. община Кърджали се отказа от услугите на приюта „Дай лапа“

и взе решение за затваряне на кастрационния център към него. От тогава агресивните кучета в общината се прибират в изградения на терена на стария приют, временен такъв. За контрол над него е сключен договор с Ветеринарната служба в Кърджали. 

В усилията си за изграждане на нов приют, чрез който да се справи с проблема, Общината поиска и получи от държавата терен от 21 дка в землището на с. Седловина през 2021г. 

В края на миналата година кметът д-р инж. Хасан Азис обяви, че местни проектанти са ангажирани и работят по проекта, като до приемането на бюджета за 2023 г. Общината трябва да е готова с техническия проект.