Карл Нехамер ни отряза: В момента е немислимо да разширим Шенген (НА ЖИВО)

Шенген трябва да бъде поправен, затова е необходимо да се изчака, заяви австрийският канцлер

ЕС
18:53 - 24 Октомври 2023
9831
Карл Нехамер ни отряза: В момента е немислимо да разширим Шенген (НА ЖИВО)

"България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Ние се нуждаем от силни партньори. За нас в момента е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство".

Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с премиера Николай Денков, който е във Виена.

"Шенген трябва да бъде поправен, докато не се случи няма как да го разширим", добави Нехамер. 

"Солидарно трябва да застанем срещу "Хамас". "Хамас" използва населението като заложници и това трябва да престане", каза още австрийският канцлер.

Много благодаря за вашето посещение, обърна се Нехамер към Денков и изрази надежди, че ще се видят отново. 

„Знам, че и канцлерът е под голям натиск от вътрешни сили защо трябва да се водят разговори с държавите, които искат да влязат в Шенген. Срещите днес, които имах, показаха, че имаме много общи позиции“, коментира премиерът Николай Денков.

Според него трябва да бъде създадена система за легална миграция.

„Няколко години общите теми не излизаха на това ниво на приоритети. На последния неформален Съвет те бяха изведени като приоритети. Убеден съм, че разговорите ще бъдат откровени и директни. Никой не може да си позволи да пренебрегне този проблем. Различието ни с Австрия е едно - дали България и Румъния в Шенген ще помогнат за по-бързите решения, или това ще стане, ако са извън пространството“, каза още премиерът.