Карлес Пучдемон загуби съдебната битка

Бившият премиер на Каталуния всеки момент може да бъде екстрадиран

ЕС
23:12 - 30 Юли 2021
3022
Карлес Пучдемон загуби съдебната битка

Бившият премиер на регионалното правителство в Каталуния Карлес Пучдемон и двама други каталунски сепаратисти - и тримата евродепутати - загубиха съдебната битка за запазване на парламентарния си имунитет и вече са уязвими за екстрадиция в Испания, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Заместник-председателят на Съда на ЕС в Люксембург отхвърли днес иска за временно възстановяване на имунитета на Пучдемон и колегите му Тони Комин и Клара Понсати.

Тримата каталунски политици, които се борят за независимост на Каталуния, избягаха от Испания през 2017 г. след референдума за независимост, забранен от централното правителство в Мадрид. Испанската прокуратура ги обвини в подстрекателство към бунт и други престъпления, но заради парламентарния им имунитет властите в Белгия отказаха да ги екстрадират и замразиха изпълнението на испанската заповед за техния арест.

През март .т.г. Европейският парламент с голямо мнозинство гласува за отнемане на имунитета на тримата, с което отвори възможността те да бъдат съдени в Испания.
Според мадридския вестник "Паис" върховният съд на Испания е в готовност всеки момент да поднови европейската заповед за арест на тримата каталунски политици. Окончателното решение на Съда на ЕС по казуса ще бъде огласено през есента. Дотогава Пучдемон, Комин и Понсати на практика не могат да напускат Белгия, без да рискуват да бъдат арестувани.