Карлос II Испански е най-грозният крал в историята

Вижте до какво водят 200 години кръвосмешение

Куриози
14:09 - 01 Октомври 2020
7705
Карлос II Испански е най-грозният крал в историята

Крал Карлос II, последният владетел на Испания от династията Хабсбург, официално беше обявен за най-грозният монарх в европейската история. Величеството е роден на 6 ноември 1661 г. и става крал през 1665 г. на крехката възраст от 4 години. Майка му управлява 10 години като регент, докато Чарлз стане тийнейджър. Роден е по времето на политически конфликти в Европа, когато Хабсбургите се опитват да контролират целия континент.

Хабсбургите са били толкова решени да запазят властта, която имат в продължение на няколко века, че често се женели за кръвни роднини. Майката на Карлос II е и племенница на баща му, а бабата на краля е и негова леля.

Най-забележителната черта на Карлос II е челюстта му, известна като Хабсбургска челюст, но двата му реда зъби не можели да се срещнат. Кралят не бил в състояние да сдъвче храната си. Не му е било позволено да ходи, докато не е пораснал напълно, семейството му не си направило труда да го образова. Кралят бил неграмотен и изцяло зависим от тези около него.

Грозотата и здравословните проблеми на краля се дължат изцяло на семейството му. Иронията е в това, че Хабсбургите смятали, че династията им ще оцелее само ако се женят за хора с кралска кръв. Същата тази мисъл води до поне два века кръвосмешение, което в крайна сметка води до липсата на наследник за Чарлз II.

Чарлз II Испански умира през 1700 г. на 39 години. Тъй като няма деца, смъртта му води до 12-годишна война в Европа, известна като войната на наследяването на испанския трон. Царуването на Хабсбургите приключва.