Карлос Контрера: Отдавна тлее напрежение между българи и роми

Общинският съветник заяви, че полицията в Габрово е подценила ситуацията

Новини
12:53 - 16 Април 2019 (обновена)
1499
Карлос Контрера: Отдавна тлее напрежение между българи и роми

Общинският съветник от ВМРО - Карлос Контрера, заяви, че е необходимо институционално и всеобхватно решение на циганския въпрос.

Той беше гост в студиото на ТВ "Европа", където изрази позицията си.

"Началото на процеса е приемането на концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов. Проблемът трябва да бъде решен, както със законодателни мерки, така и с активни и координирани действия на изпълнителната власт - министерства и държавни агенции, паралелно с местна власт".

Според него предложението да се спират социалните помощи при отсъствие на децата от училище, е добро и трябва да бъде подкрепено.

"То е реална мярка - разумна и логична, защото в много случаи децата се водят записани в дадено училище, но дори физически ги няма в класните стаи. Ние като общество не трябва да се задоволяваме с количествения критерий, а да изискваме и качество, защото и сега има циганчета от гетата, които завършват училище но са функционално неграмотни", коментрира Контрера.

Той допълни, че предложението за въвеждането на административно наказание "Общественополезен труд" е възможност да се установи някаква базова справедливост, тъй като глобите не се плащат и затова са и неефективни като наказание.

"Общественополезният труд има доста по-възпитателен смисъл", каза Карлос Контрера, като не подмина и темата със случилото се в Габрово.

"Това е избиване на трупано напрежение от поне две десетилетия, защото отраснаха поколения от гетата, които си мислят и живеят с разбирания, че са над закона и не трябва да се съобразяват с никого. МВР също допусна грешка и това трябва да се каже. Проспали са ситуацията, подценили са я.

И не само директорът на областната дирекция трябва да понесе отговорност, а и дежурният и началникът на районното управление. Отделно от това вина им Главна дирекция на Националната полиция и по-конкретно ресорният заместник-директор, който отговаря за "Жандармерия" и "Охранителна полиция", тъй като не са давани указания и не е проконтролирано как се действа в подобни ситуации".