Карпуз мелтем затвори морето по Южното Черноморие

Силен североизточен вятър вдигна вълните и червен флаг

Актуални новини
19:55 - 14 Август 2023
20066
Карпуз мелтем затвори морето по Южното Черноморие

Силен вятър, наричан „Карпуз мелтем“, от морските вълци от рибарското пристанище в Бургас - Ченгене Скеле, се появи с пълна сила по Черноморието. Това явление през август, известно още като "провеза", се характеризира със силни ветрове от изток-североизток. Те само забавят скоростта си през нощта, но за няколко дни „затварят“ морето.

"Днес и утре силният вятър предизвиква вълнение. Морето не е подходящо за къпане. Затова спасителите са издигнали червен флаг", предупредиха още тази сутрин от Община Бургас. "Силният вятър чупи клони, така че бъдете внимателни при преминаване край големи стари дървета", добавиха общинските власти.

По данни на Института по метеорология и хидрология вълнението на морето в бургаския залив е 4 бала.

Заради опасния вятър временно са прекратени и пътуванията на корабчетата до остров Света Анастасия. Карпуз мелтем отменя и утрешния празник Успение Богородично на остров Света Анастасия, тъй като поради непоходящите метеорлогични условия курсовете с корабите „Бургус“ и „Анастасия“ до острова се невъзможни.

От управата на острова допълват, че информация за актуалната обстановка и възобновяване на курсовете ще бъде публикувана на страницата им във Фейсбук.