Кърт Кобейн е бил убит, не се е самоубил, заяви разследващ журналист

Легендарният музикант от "Нирвана" почина през 1994 година, като официално разследващите обявиха, че сам е сложил край на живота си

Новини
22:00 - 26 Март 2023
8858
Кърт Кобейн е бил убит, не се е самоубил, заяви разследващ журналист

Музикантът и фронтмен на гръндж бандата "Нирвана" Кърт Кобейн не се е самоубил, а е бил убит, заяви днес канадският режисьор на документални филми и разследващ журналист Иън Халперин, който покани вдовицата на Кобейн, Кортни Лав, да се подложи на полиграфски тест и да разсее съмненията, че го е убила.

Както съобщава „Сън", в интервю за промоцията на новата си книга "Case Closed: The Cobain Murder", Халперин каза, че тестът на детектор на лъжата ще помогне на Кортни Лав да "изчисти името си" след почти три десетилетия, подозрението на феновете на „Нирвана“ и въпросът какво наистина се е случило.

„Присъдата трябва да бъде променена от самоубийство на убийство. Всичко това разчита на доказателства от съдебна медицина, нови доказателства, които изрових. Не обвинявам никого в убийство, но предизвиквам Кортни най-накрая да се яви на полиграф. Ще платя, за да изчистя името ѝ. Ако тя издържи теста с полиграф, ще наема билборд на Таймс Скуеър и ще напиша на него – „Кортни Лав е невинна“, каза той.

Книгата на Халперин от 2009 г. „Unmasked: The Final Years of Michael Jackson“ беше #1 бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ на 24 юли 2009 г.

В края на март 1994 г. Кърт е хоспитализиран в клиника за наркозависими. В началото на същия месец той за малко е щял да умре, в кома е няколко дни. След концерта на Nirvana в Рим Кърт поглъща много опасно количество лекарства, след което се наложило да му направят промивка на стомаха. На 1 април Кърт бяга от болницата, след което отива в Сиатъл, но не се прибира вкъщи. Обявен е за издирване.

На 8 април Кобейн е намерен в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон от Гари Смит, служител в електротехническа фирма. Смит е пристигнал в къщата, за да постави осветление, когато забелязва тялото на човек в лятната градина. Разпознава трупа на Кърт Кобейн по старите покъсани кецове Конвърс. Той забелязва, че от ухото на Кобейн се стича кръв, твърди също, че не е забелязал следи от нараняване, затова първоначално е помислил, че Кърт е заспал. До тялото е намерена пушка Ремингтън 20-и калибър.

Аутопсията на тялото показва, че първоначално Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от средната свръхдоза, след което е направил огнестрелна рана в главата с пушката. Показано е, че смъртта е настъпила на 5 април, но може и да има разлика в 24 часа. Обявено е, че причината за смъртта е самоубийство.