Картини ни връщат към мистериозната смърт на тв говорителката Татяна Титянова

Култура
11:30 - 04 Октомври 2021
14125
Картини ни връщат към мистериозната смърт на тв говорителката Татяна Титянова

Картини на известната телевизионна говорителка Татяна Титянова ще бъдат показани за пръв път 33 години след мистериозната й смърт. Малцина знаят, че тя е била и талантлива художничка и се канела да открие изложба на 7 ноември 1988 г. Но си отива внезапно от този свят на 24 септември 1988 г. - 10 дни, след като празнува 28-ия си рожден ден.

Майката на Татяна - известната журналистка и писателка Крася Титянова и сестрата на говорителката - Антоанета Титянова - също журналистка подредиха изложба в нейна памет в столичния Дом на културата "Средец". Изложбата "Жажда за живот" се открива тази вечер и ще продължи една седмица.

"Сбъдва се една мечта след 33 г.!!! Сестра ми Татяна Титянова подотвяше изложба за 7.11.1988 г. На 24.09.1988 бе убита, апартаментът й бе запечатан, повечето от картините й заптисани от тези, които искаха да я унищожат. Литографиите, графиките изхвърлиха на боклука веднага след трагичната й гибел. Хората ги вземали. Благодаря им. Поне им се радват, но ще е добре някога да ги включим в някоя изложба.

Благодарение на Дом на културата Средец, помощта на БАФЦ "Нестия" с председател Христо Станков и проф. Бисера Вълева макар и бегло ще покажем Татяна Титянова такава, каквато беше. Вдъхновен млад творец, завършил НХА - живопис в класа на проф. Светлин Русев, дипломант по журналистика, творец, изпълнен с много дарби, вдъхновение и жажда за живот. Изложбата, заради ковид обстановката, няма да има едно официално откриване, а всеки ден след 18.00 ще събира личности, които я обичаха и ще изпълнят залата с изкуство и спомени. Всички сте добре дошли!!!", написа във фейсбук Антоанета Титянова.

Картината на Татяна „Мадона с младенеца“ („Автопортрет“) дори вече видя бял свят в столичната галерия „Хит арт“ в сборна експозиция на ученици на Светлин Русев. Титянова е имала илюстрации и в 15 издадени книги.

В телевизията Титянова се учи от легендите Никола Филипов, Любинка Нягулова, Христина Христова, Мария Тролева и Анахид Тачева.

Освен това е истински полиглот и владее четири езика писмено и говоримо. Често я ангажират да бъде водеща на концерти. На един от тях се запознава с мъжа си – Георги Иванов. Следват 10 семейни години, в които прави три опита за развод. През 1982 г. една нощ полицията я довежда с детето пребита, със счупен нос.

През 1988 г. мъжът й заминава като служител по паспортите в Сирия, а тя прави кариера в телевизията, следва, рисува и отглежда двете си деца. През 1982 г. ражда първородната си дъщеря Краси, а малката Глория се появява на бял свят, докато бащата е в чужбина, три месеца преди смъртта й.

На 22 септември сестра й Антоанета Титянова ражда, а ден след това намират красивата Татяна мъртва зад блока й – 10 дни след рождения си ден. Близките на говорителката и до ден днешен са категорични, че става дума за убийство, докато следователите разследват самоубийство.

Художничката и популярна телевизионерка е намерена мъртва около 7 часа сутринта на 24 септември 1988 г. на 8 метра от бл. 57 в тогавашния кв. „Червена звезда“ (днес „Дианабад“). По това време тече и бракоразводно дело, което тв водещата най-сетне е решила да доведе докрай.

Има многобройни сигнали, че Татяна, майка на две момичета (тогава Краси е на шест години и половина, а Глория – едва на три месеца), е била пребивана от бившия си съпруг, който обаче е недосегаем, защото се ползва със закрилата на властта. На лобното й място всичко е като нагласено – постлан пеньоар, парче от колан на фльонга, другото липсва, следи от гуми до нея… Свидетелите забелязват следите от душене по шията, охлузванията по ръцете и тръгват най-различни слухове.

Месеци преди убийството си Татяна се оплаква на адвокатите Петър Корнажев и Иван Китанов, че я заплашват. Моли влиятелни хора да я свържат лично с Тодор Живков, когото да помоли за помощ. Все още е мистерия точно как е починала говорителката. Но и досега следствието и прокуратурата не могат да кажат как се е „самоубила“.

При ексхумацията пък се доказва счупена подезична кост, множество охлузвания по китките и по корема и синини по врата, които показват, че е удушена. По-късно прокуратурата унищожава делото. Оказва се, че е поискано от адвокат от районния съд, но не могат да прочетат кой е той. 

Тръгват слухове и че Татяна е убита от Владимир – сина на Тодор Живков. Дори във „Файненшъл таймс“ 1989 г. се появява статия за българските олигархически династии, където е публикувана снимка на Таня с намек, че тя е жертва на сина на Първия. Според адвокат Петър Корнажев така умишлено се отклонява вниманието от истинските виновници и много хора не отиват да дават показания от страх.

Настоящият МВР шеф Бойко Рашков е вторият следовател, който в края на 80-те години търси истината за смъртта на телевизионната говорителка.

Години наред адвокатите на фамилията по делото Иван Китанов и Петър Корнажев (вече покойници) се опитват да докажат убийството и да преодолеят бариерата, спусната пред факти, професионални заключения на пет независими експертизи, логични изводи и здрав разум.

"Твърдя, че в случая ставаше въпрос за убийство. Но според мен лоша игра изигра слухът, че я е убил Владимир Живков. Такова нещо нито аз, нито майка й - Крася Титянова, сме казвали", споделя в последното си интервю Петър Корнажев.

Независими експерти - български и руски, стигат до извода, че травмите по тялото на тв говорителка не могат да се получат при падане върху бетонна площадка. Такива са заключенията на съдебни медици от Санкт Петербург, както и на проф. Георги Цеков, проф. Иван Лазаров и доц. д-р Мария Грозева - експерти от катедрите по съдебна медицина към институтите в Плевен, Варна и Стара Загора. Независимите експерти изключват възможността Татяна да се е самоубила.

Адвокат Китанов приживе разказва, че към него се обърнал италианец - Франческо Граци. Ловно-рибарският съюз завел срещу него дело за чек на стойност 300 000 лева без покритие. Чужденецът се представил като шеф на фирма от Ла Валета, Малта. Италианският гражданин казал на адвоката, че разполага с видеокасета и че заснетият материал имал връзка със смъртта на Титяна.

"Твърдеше, че тя е станала случаен свидетел на афери у нас и затова била убита. Граци поиска 100 000 лева. Това бяха много пари. Предложих да даде срещу по-малка сума само тази част от записа, свързана с убийството, но той отказа", разказва Китанов пред сестрата на Титянова. Така или иначе до разкритие на думите на Граци не се стига.

"Бяхме при баба Ванга и при Вера Кочовска. И двете бяха категорични, че е била убита. Впрочем по съвет на Ванга поискахме ексхумацията. Още в ушите ми е гласът й: "Разровете гроба, мъртвото ке проговори", каза ни тя и го повтори няколко пъти", споделя с насълзени очи сестрата на Татяна - Тони.