Кървави избори: Още двама кандидат-кметове на Мексико са убити

Алберто Гарсия е бил намерен мъртъв, след като бе обявен за изчезнал

Новини
09:08 - 20 Април 2024
1763
Кървави избори: Още двама кандидат-кметове на Мексико са убити

Един от кандидатите беше убит в петък в северния граничен щат Тамаулипас, предава БТА. Ное Рамос Феретис се е кандидатирал от коалицията на опозиционната Партия на националното действие и Институционалната революционна партия, която управляваше Мексико до 2000 г. Той се е кандидатирал за преизбиране за кмет на град Сиудад Манте.

Друг кандидат за кмет в южния щат Оаксака беше намерен мъртъв ден след като беше обявен за изчезнал. Алберто Гарсия се е кандидатирал за кмет на град Сан Хосе Индепенденсия в Оаксака.

Прокурорите от щата Оаксака съобщиха, че Гарсия е бил намерен мъртъв, очевидно пребит до смърт, на остров в язовир близо до града. В миналото в района са действали наркобанди.

Националните избори на 2 юни се очертават да бъдат белязани с най-много насилие досега.
Прокурорите в Тамаулипас заявиха, че Рамос Феретис е бил нападнат в петък, но не дадоха подробности, освен че водят разследване.

Местните медии съобщиха, че той е бил намушкан с нож и публикуваха снимки, на които се вижда окървавеното тяло, лежащо на тротоара. Тамаулипас отдавна е разкъсван от войни за контрол на територии между наркокартелите. Сиудад Манте е разположен в южната част на щата, сравнително далеч от гранични градове като Рейноса и Матаморос.

В Оаксака щатската избирателна комисия осъди смъртта на Гарсия, който изчезна заедно със съпругата си - настоящ кмет на Сан Хосе Индепенденсия - по-рано тази седмица. Съпругата е намерена жива.
Избирателната комисия нарече смъртта на Гарсия "убийство" и заяви, че подобни престъпления "не трябва да се случват по време на избори".

Наркокартелите в Мексико често са извършвали покушения срещу кметове и кандидати за кметове, за да
контролират местната полиция или да изнудват общинските власти за пари.

В началото на април президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор призна, че наркокартелите често се стремят да
определят кой ще бъде кмет - или като издигат свой кандидат, или като елиминират потенциални съперници.