Кървави пари: Майка взима 40 бона за ослепеното си дете

Здраве
13:01 - 05 Декември 2019
3659
Кървави пари: Майка взима 40 бона за ослепеното си дете

Областна болница у нас е осъдена да плати обезщетение на дете в размер на 41.667,50 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия, от което момчето е ослепяло необратимо.

Причината е случай от 2016 г. Тогава жена ражда близнаци. Момченцето Д. е недоносено, ражда се едва 1 килограм, а в резултат на ненавременна диагностика и лечение бебето развива тежка форма на ретинопатия и губи зрението си. Сестричката му е със спасено зрение, но благодарение на... късмета.

Още в болницата майката се интересувала специално за офталмологичните прегледи на децата й, тъй като била запозната с рисковете, на които са изложени.

Лекари от болницата я уверили, че имат добър метод на изследване на очните проблеми при недоносени деца и разполагат с един от най-добрите апарати за диагностика на ретинопатия – болест, засягаща зрението при недоносени деца.

След изписване от болницата и двете деца са "без проблеми" според проведените им офталмологични прегледи. Лекарите лично уверили родителите, че нямат повод за притеснение – зрението на децата им е наред.

Майката решава да заведе близнаците в София и да потърси и второ мнение. На прегледа обаче е установено, че и двете й деца са с ретинопатия. Едното – момиченцето, е с 3-та степен, а момченцето е в края на 4-та степен – и процесът на ослепяване за него е необратим.

Майката изисква от болницата, в която са родени, снимки от извършения преглед с апарата, от където й заявяват, че такива няма, защото той тогава е бил развален, а прегледите са извършени по друг метод, които обаче не можел да открие ретинопатия, защото изследвал едва 20% от окото.

"Това е и големият проблем – родителите са били заблудени за здравето на двете си деца, защото никой от медиците не е информирал, че всъщност преглед със специален очен апарат не е имало", коментира пред "Монитор" адвокат Мария Шаркова.

Това е и причината едно от децата да ослепее за цял живот, защото ненавременното лечение на ретинопатия води до трайна слепота.

Адвокат Шаркова разяснява, че друго нарушение на медиците било, че самият преглед се извършва и описва по определен начин и това също не е било спазено, и след изписване на децата не са дадени никакви препоръки на родителите, свързани със зрението на техните деца.

След диагнозата заминават на спешно лечение в чужбина, където успяват да овладеят процеса на ослепяване на момиченцето, но не и на момченцето. Очите му са увредени трайно - едното око е със 100% слепота, а с другото вижда само бледи сенки, констатират лекарите в чужбина.

"Няма обезщетение, което да върне зрението на двегодишния Д., нито да успокои родителите му", настоява адвокат Шаркова, но по думите й е абсолютен успех, че Върховният касационен съд окончателно е осъдил болницата.