Кървави сблъсъци разтресоха Бейрут

Най-малко 20 души са били ранени при размириците в централните райони на града

Свят
14:16 - 14 Октомври 2021
1517
Кървави сблъсъци разтресоха Бейрут

Най-малко трима души са загинали и десетки са били ранени в резултат на престрелки, разразили се по време на протест в ливанската столица Бейрут. Това съобщи арабската телевизия  Ал Хадат.

По информация на телевизията сблъсъци с използването на огнестрелно оръжие са се случили в кварталите Ет Тайюни и Бадаро в западната част на Бейрут по време на митинг на шиитски партии в Двореца на правосъдието.

Най-малко 20 души са били ранени при сблъсъци в централните райони на Бейрут, уточнява телевизията.

Командването на въоръжените сили на страната предупреди, че "военните ще откриват огън, за да убият всеки минувач, който излезе на улицата с оръжие".

Очевидец разказа, че двама снайперисти са открили огън по тълпата от демонстранти и военни патрули, които са осигурявали охраната около Двореца на правосъдието на площад "Адлия". В отговор привърженици на шиитските "Амал" и "Хизбула" се появиха по улиците с оръжия и откриха интензивен огън. В стълкновения с шиитските активисти след това са встъпили активисти от опозиционната партия "Ливански сили" и членове на клана Зуейтер.

Престрелките стихнаха, след като армейски патрули бяха разположени в Ет Тайюни и Бадаро.

С обръщение към народа ливанският премиер Наджиб Микати призова гражданите "да запазят спокойствие и да не допускат страната да се подхлъзне към междуособици". Министър-председателят се обърна към ливанската армия и силите за сигурност с искане да се гарантира сигурността в кварталите Ет Тайюни и Бадаро и да бъдат задържани подбудителите на безредиците.