Касандра срещу Вълкът от Телерик стрийт – да ти е кеф да гласуваш

Ванчето и Васко са толкова антагонистични, сякаш някой нарочно ги е създал, за да се сблъскат в неделя пред урните

Коментар
22:30 - 31 Октомври 2023
16140
Касандра срещу Вълкът от Телерик стрийт – да ти е кеф да гласуваш

Никога не сме имали толкова емоционални, романтични и философски натоварени избори като на кметския балотаж в София. Бедното, смугло момиче от „Христо Ботев“, защитничката на онеправданите и отрудените, срещу мултимилионера със соево лате в едната ръка и разпечатка на борсов индекс в другата. Не просто две идеологии, не просто два свята, а взрив от емоции, далеч надхвърлящ рамките на политиката. Един ден Иван и Андрей ще направят филм за тази невиждана драма, а ако НФЦ не даде субсидия – Максим Генчев ще го изпраска с дарения.

Ваня Григорова е красивата гледачка Касандра, несправедливо лишена от обществения си статус от алчните капиталисти и посветила живота си на битката за двойна надница по Великден, надбавки на пенсиите, шише кисело мляко за миньорите и 3-годишен отпуск по майчинство за всяка работеща българка-героиня. И пакетче памперси от 60 ст. парчето в добавка.

Васил Терзиев пък е отгледан в дантелени пелени, вярно с малко боцкащи пагони по тях, учил в чужд университет, писал кодове, докато наборите му се напивали безпаметно и пробвали тройки, четворки, анална ситимулация и търсили G-точки. В резултат едва на 30-ина години успява да тури с джоба някакви 50-ина милиона лева и с чисто сърце и синовен порив може да се отдаде на това да научи съгражданите си как да бъдат успешни, мотивирани и да не кръшкат от кето диетата си.

Ванчето и Васко са толкова антагонистични, сякаш някой нарочно ги е създал, за да се сблъскат в неделя пред урните. Родени в една и съща година и в двата края на социалната стълбица, кандидатите ни за кмет всъщност надхвърлят човешкото и се превръщат в метафори, в персонажи, скачащи по билбордовете директно от най-смелите нощни полюции на Карл Маркс и неговата сифилистична теория за масовата борба.

Обяснявам за по-младите и онези, необременени с „Капиталът“ и „Комунистическия манифест“. Брадатият психопат Маркс е гледал на труда като на единствен източник за създаването на стойност, без да забележи, че капитализмът функционира не благодарение на експлоатацията на бачкатора, а на непрекъснатия технически прогрес. Маркс е заложил на Ваня Григорова като водач на масите, а напълно е игнорирал Васил Терзиев, представляващ иновациите, предприемаческата инициатива и технологиите.

Последните елити на комунистическите партии в Източна Европа станаха политически носители на новата неолиберална система, от борци срещу капитализма и неговия всемогъщ финансов ресурс, те се превърнаха в едри хищни капиталисти - олигарси и мултимилионери. В това отношение Ванчето е нежно и устато завръщане към корените – социалистка от работническо-селски тип, а не бюрократична евролява бюрократка с костюм за 3000 евро. Народен трибун, далеч по-близък до Цола Драгойчева, отколкото до Цветелина Пeнкова или Сергей Дмитриевич.

Васко пък е контрапунктът, достъпният, ходещ пеша и нагъващ соеви ядки освобождаващ капитализъм. Живото доказателство, че всички ние се разхождаме свободно и правим свободен избор през цялото време в пазар, който прелива от изобилие и нуждите на всички се удовлетворяват между конкуриращи се видове стоки и услуги.

Красиви са и двамата, мамка им, даже затрогващи с чувствената си наситеност и емоционален ангажимент. Ама ми идват толкова характерни, толкова отчетливи, че сякаш не са истински, а някой ни ги е нарисувал с евтин туш. Няма да е за първи път.