Касапница край София: Събирачка на кучета ги заряза да се самоизяждат (Видео Чувствително съдържание)

В началото животните са били над 150, но от фондация са задомили 120 от тях

Новини
17:31 - 02 Август 2024
3579
Касапница край София: Събирачка на кучета ги заряза да се самоизяждат (Видео Чувствително съдържание)

Събирачка на бездомни кучета от село Гълъбовци, край гр. Сливиница, заряза четириногите си да се самоизяждат от глад. В началото кучетата са били над 150, но от фондация са задомили 120 от тях. До миналата седмица четириногите са били 30, но 9 вече са изядени от другите си събратя. Ето и покъртителната история на животните, живеещи в брутални условия: 

Преди много години (2015-2016), съвсем случайно, водена от пост за помощ с храна за кучета, попаднах в село, близо до София, при Валя и Венци. (към този момент фондацията не съществуваше) В двора на собствената им къща, както и вътре в нея, имаше около 120 кучета и 22 котки (половината от тях живееха вътре в къщата, заедно с котките).
Гледката беше покъртителна – гладни, некастрирани и биещи се кучета, дворът бе покрит с фекалии от край до край, животинките се въргаляха и спяха в тази мизерия. Съдове за храна нямаше, нито нормално пространство за разходка, нито лично време за социализирането и възпитанието им.
Първият ми въпрос към тях беше: Какво ще стане с тези животни, ако нещо се случи с вас? Никога не получих съвсем адекватен отговор:
-- Винаги се намират добри хора, които да помагат.
Така започна всичко за мен и Шаро – просто не можах да забравя погледите на тези животни. Търсех помощ – от и чрез приятели, чрез постове, само и само да подсигурявам храна.
С времето, за моя изненада, много хора ми писаха или ме потърсиха, за да ми споделят и разкажат за предишен опит с Валя и Венци - основно ми обясняваха да не се захващам с тях.
Аз исках само да помогна на кучетата. Игнорирах предупрежденията.
Така беше създадена и фондацията – с цел да се помогне именно на тези изстрадали същества. От тогава, фондацията издържа кученцата– храната, медицинските разходи, тока на Валя и Венци и всичко друго, свързано с животните, са били за моя сметка, до ден днешен. Единственото, което се искаше от тях, е да подсигурят безопасното им съществуване, да поддържат хигиената, както и да бъдат нахранени и напоени.
Изграждането на приют е трудна задача, която отнема много време и огромни средства, с каквито не разполагам. Това ме мотивира да търся съмишленици, с които по-бързо и ефективно да помогнем на тези затворници, затова, аз и моят приятел, започнахме да пътуваме до Германия, да ходим по приюти и организации, с идеята да намерим помощ за тях. Не след дълго, се запознах с една прекрасна жена – Яна, която се включи активно да помага в писането и търсенето на контакти. Яна попадна на Claudia Ohmer, която прие присърце нещата, а и тъкмо беше решила да има собствена организация. Така се появи ProStreuner e.V. - Hunde und Katzen suchen ein zu Hause – в помощ на Шаро.
Първите години всичко вървеше много добре, започнахме да извеждаме кучета от това място и да им намираме домове в Германия. Поне половината бяха изведени, както и всички котки , но, през това време, Валя не спираше да прибира. Има известна слава в селото, че ако види куче по улиците, ще го "спаси".
В един момент настъпи промяна в закона за пътуване на животните в чужбина, това наложи фондацията да има регистриран обект(приют), което нямаше как да се случи в този имот, защото нищо не отговаряше, дори на елементарни, хигиенни и хуманни условия. Тук искам да вметна, че дворът на Валя и Венци беше ремонтиран с дарения и с цел да подобрим живота на тези невинни същества, но те така и не полагаха адекватни грижи за животните и съореженията, нито поддържаха хигиената.
След като нямах възможност да имам собствен приют, продължих да търся варианти за помощ, защото още много чакаха(доста дълго време Валя не спираше да прибира още и още кучета). Така попаднах в Перник, в "Спасителен център Радина чешма" .
Постигнахме уговорка със собственичката Antoaneta Ivanova - аз да търся домове на кучетата ѝ, в замяна тя ми предоставяше временно настаняване за кучетата от Валя, което, след престой на животното в период от 30 дни там, позволяваше да се издадат необходимите документи за пътуването му.
Изглеждаше справедливо. Помагахме си.
Имах желание всичко да е коректно и прозрачно, и наивно разкрих контакта си в Германия, което беше моята голяма грешка. Заобиколиха ме, след време, и двете с Клаудия решиха да задомяват по-атрактивни животинки, събирани от цяла България, и бързо се забрави за първоначалната идея и уговорка, заради което, за кучетата на Валя, шансовете за задомяване рязко намаляха. До нула.
Започнах да търся наново контакти, наново да градя връзки в чужбина. Това отнема време.
Докато се случваха тези премеждия и се борех да извадя всяко едно куче от там, Валя разказваше на всеослушание, че това са кучетата на фондацията, което няма нищо общо с истината. Както написах по-рано - фондацията предоставя медицински грижи, храна и търсене на домове. Това е немалко усилие, повярвайте ми.
Фондацията никога не е добавяла кучета към къщата/приюта на Валя. Само е извеждала от там, за което имам свидетели и документи.
Броят на кучетата беше намален до 30 (до миналата седмица).

На 22.07.2024 получих обаждане от племенницата на Валя, че тя е постъпила в болница. Ден-два по-късно, някоя от дъщерите ѝ ми написа от телефона на Валя, че е с инсулт и да не я търсим повече. Не знам дали е истина, но други хора си говорят с Валя по телефона - тя изглежда да е в адекватно и комуникативно състояние, дори споделя, че се чувства много добре, вече имала собствена стая и се грижели за нея (дъщерите ѝ, най-вероятно).
Нейните близки ме уверяваха, че ще ходят през ден да хранят животните и ще ми дадат време да опитам да намеря решение. В това малко село, бързо се разчува и от другаде научавам, че през това време са търсели транспорт да натоварят животните и да ги изхвърлят в гората и/или околността.
Докато разбера, обаче, че не ходят редовно, възрастните кучета, които са живеели вътре в къщата, не са имали достъп до храна и вода - цяла една седмица. За жалост, ФБ цензурира кадрите и сами не можете да видите колко обезумели от глад и колко мъртви, поради същата причина, намерихме ...
Следващите редове ще описват обстановката, която заварихме. Травмираща гледка. Пропуснете, ако не ви понася.
С група доброволци отидохме със свити сърца и подготвени за най-лошото, а то си беше действително пред нас:
-- вратите на всички клетки бяха отворени и кучетата пуснати на улицата. Имало е сбивания между тях и загинали животни, от които намерихме само останки, в двора лежеше убито куче, което все още не бяха изяли...
-- едно кученце гальовно и на вид добро, лежеше и дъвчеше остатък от гръбнак, част от крак и козина.
-- заради агресивна група от пет кучета, които бяха отделени в самостоятелно пространство, след като са пуснати и оставени на собствената си преценка, са започнали да нападат всичко живо - по-старите, по-слабите, по-дребните кучета, които живееха буквално в къщата, не бяха посмели да излязат. Имаше два трупа между тях, и една кожа, остатък от изядено куче. Бяха примрели от глад и страх.
Сега ходим с доброволците да им осигуряваме необходимото, но имотът се намира далеч от София и това не го прави устойчиво решение в дългосрочен план.

  • Не съм сигурна, дали Валя изобщо знае какво се случва там, че роднините ѝ не спазиха уговорката и използват ситуацията като удобно оправдание, за да се отърват и изоставят тези животни на произвола на съдбата. Или просто са я наговорили (да я гледат, пък да разкара животните, знам ли).
  •  Всичко ми изглежда съмнително планирано, защото, преди месец, получих обаждане, че Валя говорила с кмета - щяла да пусне кучетата на свобода, но тогава не го приех на сериозно. Чувала съм същото от нея, неведнъж, лично. Отдавах го на характера ѝ, на умора (това си е ежедневна грижа).

Това никога не ме е спирало, не ми е отнемало от мотивацията да продължа да търся домове на кучетата ѝ.
Обръщам се към всички организации и хора, които милеят за животните, с апел за помощ, защото сама не мога да се справя с този проблем. Моля ви, от сърце, нека помогнем на оцелелите!
Който може да вземе кученце на приемен дом, ще му бъде предадено след медицински преглед, здраво, обезпаразитено и с подсигурена храна.Аз ще продължавам да търся домове, но нямам къде да ги настаня, в момента.

Видео:

https://www.facebook.com/reel/1013967023369732