Касапница в Ница: Трима загинаха при терористична атака

Актуални новини
11:25 - 29 Октомври 2020
6356
Касапница в Ница: Трима загинаха при терористична атака

Трима души са убити, а няколко са ранени след нападение с нож в църква във френския град Ница, предаде Ройтерс. Нападателят е нахлул в местната църква и е обезглавил трима души, включително жена. 

По първоначална информация един човек е арестуван. Засега мотивът на нападението не е известен.

Вътрешният министър на Франция допусна, че става въпрос за терористично нападение. В района е в ход мащабна полицейска операция, а властите призоваха гражданите да избягват мястото.

Кметът на Ница Кристиан Естроси потвърди, че предполагаемият извършител е задържан. Градоначалникът благодари на полицията за бързия отговор.

Нападателят е крещял "Аллах Акбар" дори по време на задържането си, каза пред журналисти кметът на Ница. 

Междувременно полицията проведе контролирана експлозия в района и призова хората да не посещават района, докато работата на екип от сапьори не приключи.

Атаката е на фона на недоволството в мюсюлманския свят след коментари на президента на Франция Еманюел Макрон в защита свободата на словото и конкретно публикуването на карикатури с пророка Мохамед. Редици мюсюлмански държави бойкотират френските стоки.

В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка.

Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света.

През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.