Кашпировски за вируса: Имунната ви система ще експлодира

Актуални новини
15:30 - 27 Април 2020
5771
Кашпировски за вируса: Имунната ви система ще експлодира

В последния месец руснаците видяха отново едно познато лице. Той е известен като хипнотизатор и психотерапевт. Името му се свързва и с думата "екстрасенс". И нямаше човек, който да не го познава в годините, когато се разпадаше Съветският съюз. 30 години по-късно Анатолий Кашпировски вече е 80-годишен. Този път не използва телевизионния екран, а има собствен канал в YouTube. И в разгара на пандемията от COVID-19 той започна да провежда... оздравителни сеанси, предаде „Свободна Европа”.

Кашпировски седи неподвижен на фона на бежов тапет и кара зрителите да покрият с ръце очите си, което не е препоръчително според Световната здравна организация по време на пандемията от коронавирус.

Накрая на едночасовия монолог Кашпировски казва, че очаква "в близките дни да започнат да се обаждат хора, които са излекувани".

Кашпировски става известен през 1989 г. заради поредицата от телевизионни сеанси. Той се взира немигащо в зрителите и твърди, че има силата така да ги лекува.

В следващите няколко години той е звезда и обикаля разпадащия се Съветски съюз и по-късно Русия. Залите винаги са пълни, а популярността му го нарежда на второ място веднага след президента Борис Елцин (1991-2000).

По времето на Съветския съюз Кашпировски най-вероятно би се озовал в психиатрична клиника. Но когато СССР се разпада, той привлича вниманието на милиони хора, които са изправени пред икономически трудности и изпитват усещане за хаос. И така завоюва телевизионния праймтайм.

Кашпировски обаче не е сам. Стотици хиляди гледат и неговия основен конкурент - Алан Чумак, който разперва двете се ръце рано сутрин по телевизията и така "лекува". Зрителите поставят чаши с вода пред телевизора, за да се "заредят" с енергията на Чумак, който твърди, че тази вода след това може да се поставя върху рани или да се пие за здраве.

Най-известното изпълнение на Кашпировски е от март 1989 г., когато се появява на екран в операционна зала в Тбилиси, Грузия. Той се намира в Киев, Украйна, и с помощта на видео връзка и дистанционно внушение твърди, че премахва болката на пациентка, която не може да използва упойка по време на коремна операция.

"Сега всеки, който ме е гледал, може да отиде на зъболекар и да му извадят зъба. Няма да изпита никаква болка", казва той на зрителите след шоуто.