Къща и стопански постройки изгоряха в село Росица

Общество
14:58 - 03 Юли 2024
1135
Къща и стопански постройки изгоряха в село Росица

Голям пожар на площ около 5000 декара е възникнал в късния следобед на 2 юли в село Росица. Няколко часа 20 служители с 3 противопожарни автомобила са се борили с огнената стихия, която се е разпростирала на територията на почти цялото село, съобщи главен комисар Дарин Димитров, директор на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението".

Сигналът за бедствието е подаден в късния следобед – около 17 часа. Пожарът е овладян след 22:30 часа, уточни Димитров. Няма пострадали хора. Изгоряла е една обитаема къща и няколко стопански постройки. Повреден е и един от противопожарните автомобили.

"Това е един от най-тежките ни случаи от последните години. Тъй като има много изоставени къщи и суха тревна растителност - буквално цялото село гореше. Ако огънят не беше ограничен, благодарение и на земеделска техника, можеше да достигне до Румъния", призна Димитров.

Село Росица е на границата с Румъния. Причините за възникването на пожара се изясняват. Има образувано досъдебно производство.

Само на 2 юли екипи на РС „ПБЗН" са участвали в гасенето на 19 пожара, от които два – с много големи мащаби.

Освен в Росица, още и в село Победа, където огънят се е разпрострял на площ от 1000 декара.