Къщата на Димитър Талев в Прилеп се руши

Снежана Аческа иска да я продаде на държавата ни, но тя отказва

Култура
22:11 - 02 Септември 2022
3848
Къщата на Димитър Талев в Прилеп се руши

Къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в Северна Македония се руши. Легендарната къща, която е описана в "Железния светилник" като дом на семейство Глаушеви, е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г. Жената иска да я продаде само и единствено на българската държава. Но държавата ни не проявява интерес вече две десетилетия.

"Аз съм сърдита на България. Много. Идва ми да натупам некого", казва Снежана Аческа, собственик на къщата.

"И България май е глуха. Има ли уши, или няма, аз не знам", казва още Снежана Аческа.

Семейството на Снежана е собственик на имота от две поколения.

А стотици българи, които ходят на специални екскурзии в Северна Македония, продължават да идват и да искат да видят къщата на Султана от "Железния светилник". Но не могат да влязат, защото имотът е в окаяно състояние. Семейството не може да го поддържа със собствени средства.

"Най-малко 2 милиони българи минали са през тая къща. Цели автобуси, групи, поединично хора, никой не е върнат", обясни Снежана Аческа.
Фондация “Димитър Талев” вече четири години не може да събере нужните средства, за да откупи къщата.

"Българската държава страни от този въпрос. Димитър Талев е авторът, човекът, духовникът, който събира двете държави. Това е човекът, който е разказал всичко и е предизвикал сълзите на македонския народ, който в момента живее там", заяви Димитър Тошев, член на фондация "Димитър Талев" - Сандански.