Къщата на Мария Калас в Атина става оперна академия

Общият бюджет на проекта е 6 869 600 евро

Култура
15:12 - 08 Декември 2022
1063
Къщата на Мария Калас в Атина става оперна академия

Къщата на легендарната Мария Калас ще бъде ремонтирана, за да се помещава в нея Академия за лирично оперно изкуство "Мария Калас". Това съобщи кметът на Атина Костас Бакоянис, цитиран от „Keep Talking Greece“.

Разположена в близост до Националния музей, жилищната сграда с площ 1500 кв. м. в стил югендстил - архитектура ар нуво - се смята за едно от архитектурните бижута в сърцето н Атина.

В апартамента на жилищната сграда на авеню Патисион 61 Мария Калас прекарва част от младежките си години от 1937 г., когато родителите ѝ се развеждат и майка ѝ с дъщерите си Мария и Джаки се завръщат от САЩ, до 1945 г.

Проектът за обновяване е обявен на 2 декември, по повод 99-годишнината от рождението на легендарното гръцко сопрано.

Според плана търгът се очаква в началото на 2023 г. Общият бюджет на проекта е 6 869 600 евро. Финансирането на проекта вече е осигурено от европейските фондове. Според настоящия график се очаква проектът да бъде завършен в рамките на следващите две години.

Проучването за обновяване включва реставрация на фасадите на запазената сграда и на покрива, както и на всички запазени части в нея. Предвижда се създаването на модерна сграда, напълно функционална и напълно достъпна за хора с увреждания.

Веднага след реставрацията сградата ще бъде предадена на Академия за лирично оперно изкуство "Мария Калас", организация с нестопанска цел. Академията ще предоставя цялостно музикално образование на университетско ниво в областта на лиричното оперно изкуство. Тя ще преподава методично всички умения, свързани с оперното изкуство, концентрирани не само в Гърция, но и във всяка друга академия в чужбина.

Сградата, известна като жилищната сграда "Папалеонарду", е построена от архитекта и професор Константинос Кицикис и е открита през 1925 г. Въпреки че се свързва с блясъка на Мария Калас (1923 г., Ню Йорк-1977 г., Париж), тя е изоставена твърде дълго на времето и разрухата.

Задълженията на държавата към най-великата оперна певица на всички времена се ограничават до паметна плоча на входа с надпис "Къщата, в която е живяла Мария Калас" . Съобщава се, че от 1950 г. сградата е принадлежала на Социалния и пенсионен фонд за моряци NAT, който е обявил невъзможност да я ремонтира. Упадъкът продължава и след 1989 г., когато сградата е обявена за "архитектурен паметник на културата", но такова обявяване не означава много, ако не е придружено от практически, т.е. финансови действия за спасяването ѝ.

Земетресението в Атина през 1999 г. също не пощади знаковата сграда.