Къщи за гости върнали доброволно 700 000 лева

Икономика
09:29 - 12 Юли 2019
2523
Къщи за гости върнали доброволно 700 000 лева

Десетки нарушения откри земеделското министерство при проверките на къщите за гости, финансирани с европари. 15 от тях не посрещат туристи. За две седмици са проверени близо 300 къщи, съобщи днес в студиото на Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева. Тя потвърди, че 4,5 милиона лева общо трябва да върнат собствениците на къщите за гости, които са злоупотребили.

"Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект насъдебни дела”, заяви Десислава Танева.

В някои къщи за гости са открити отклонения от някои показатели. На тях ще бъдат наложени
финансови санкции. Става въпрос за 74 къщи за гости, при които има различни нарушения. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, поясни Танева.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, ще трябва да връща пари. Кметът обаче нямал нищо общо с проекта, уточниха от ведомството. Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също е сред проверените. Установено е, че тя не функционира по предназначение. Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, съобщи още земеделският министър. 

Двама от проверяващите експерти от Държавен фонд "Земеделие" са били свързани с два от проектите за къщи за гости, които са работили като такива, каза още министър Танева. Става дума за роднински и приятелски връзки с бенефициентите и неподадени декларации за конфликт на интереси. Дисциплинарни комисии на ДФ "Земеделие" ще вземат решение за наказание, най-тежкото от които може да бъде уволнение, уточни министърът.