Късмет: Избраха 500 семейства за масово тестване в Пловдив

Актуални новини
13:29 - 12 Май 2020
1992
Късмет: Избраха 500 семейства за масово тестване в Пловдив

Избраха 500-те домакинства за първото масово проучване за COVID-19 в България. Тестването ще се извърши в Пловдив по стандартите на Световната здравна организация. Изборът на семействата е направен на случаен принцип от специален софтуер. Целта е да се проучат различни социални групи, на различни възраст и от различни квартали на града, предаде Нова телевизия.

Още следващата седмица немска фирма ще достави в Пловдив първите количества тестове, с които по метода ЕLISA, ще започне представителното проучване за COVID-19 . Кръвните проби ще се изследват  в лабораторията на Медицинския университет и Университетската болница „Свети Георги“. Апаратът на ден ще обработва по 240 теста.

До два дни семействата, които са избрани в масовото проучване трябва да бъдат известени. Домакинствата са подбрани от различните квартали на града, включително и от „Столипиново“.

„Те ще получат писмо, с което ще бъдат поканени да се включат с обяснение разбира се какво точно представлява. Отделно от това ще получат и анкетна карта, която те трябва да попълнят относно състоянието им, дали са пътували в чужбина, както и кратка информация“, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Тестването е на доброволен принцип и избраните домакинства имат право да откажат. В масовото тестване ще попаднат и 200 лекари, които работят на първа линия в различни болници в града.  Всички кръвни проби ще се взимат в специален кабинет в поликлиниката на Университетската болница “Св. Георги“. Само в „Столипиново“ пробите ще се правят на място от мобилен екип на РЗИ.

Тестовете ще откриват наличието на три вида антитела. „Тестът може да даде информация за преболедувана инфекция или за наличие на настояща такава. Откритите с положителни проби ще бъдат подложени на PCR тест“, каза проф. Мариана Мурджева - ректор на Медициския университет в Пловдив.

„Пловдив е един град, в който заболяваемостта не е висока. Тя е по-скоро на средно ниво, така че не очакваме наличието на антитела да е много високо. По литературни данни в другите страни то се движи между 2-6%. Мисля, че и в тези граници ще е и нашето откритие“, посочи още тя. Масовото проучване ще струва на държавата 30 000 лева.