Късметлия извади 55 кила сом от Марица (СНИМКА)

У нас
16:59 - 21 Април 2022
2553
Късметлия извади 55 кила сом от Марица (СНИМКА)

31-годишният Павел Драгов от Пловдив хвана огромен сом в река Марица с тегло 55 кг и дължина 2,10 м. Късметът го споходил в неделния следобед на 10 април в района на с. Бисер, между Харманли и Любимец. И то само час-два преди да връхлети страховита буря.

„Няколко пъти посещавахме реката в този участък в предишните дни. Хванахме два солидни сома – 29 кг и 26 кг, разказа Драганов.  Очевидно имаше активизиране при хищниците и бяхме амбицирани отново да водим битка с някоя яка риба. В този ден бях в компанията на моя приятел от Пловдив Манол Русинов.

Реката е замътена, височка, с температура на водата 13-14 градуса. Имах големи надежди да хванем сом. Някъде към 16 часа застанах на проверено място, където бях сигурен, че няма закачки. На петото замятане, когато притеглях и воблерът приближи брега само на около 3 метра, нещо го спря.

Закачка ли? Не, не, риба е! Потегли и то толкова мощно, че веднага разбрах – имам работа с голям сом. Повече от 30 минути водих позиционна битка, докато го уморя и започна да подава глава от водата. Но брегът там е висок и това усложни изтегля­нето. Колегата беше до мен и в критичните моменти ми оказа безценна помощ. Извля­кохме го дружно на брега, където го претеглихме, премерихме и направихме снимки. После му върнахме свободата. Такава риба заслужава да живее и да краси реката.

Докато все още бяхме подвластни на емоциите и коментирахме случилото се ни връхлетя бурята. Светкавици, гръмотевици, пороен дъжд. Страхотия! Но ние бяхме щастливи в този ден, защото се справихме със сом, какъвто не се хваща всеки ден, особено пък в речна вода.

По-късно, при контакти с колеги, научих, че и на други места в същия ден са хванали сомове с различна големина. Бурята очевидно ги активизира. Кой ще каже, че не е така!

Назаем от slrb.bg