КАТ стартира засилени проверки за коли и мотори

Проверяват за неслагане на колани и детски столчета в автомобилите

Актуални новини
13:35 - 07 Май 2019
1626
КАТ стартира засилени проверки за коли и мотори

От днес до 12 май започва специализирана полицейска операция за използването на обезопасителни мерки (колани и детски столчета) от водачите на моторни превозни средства и техните спътници, информираха от МВР. Специално внимание ще се обръща на правилното превозване на деца.

От МВР припомнят, че според последната наредба в Закона за движение по пътищата коланите са задължителни не само за водачите, но и за всички пътници в превозното средство, включително и за тези, които се возят на задната седалка.

Друг акцент в операцията ще бъде правилното поставяне на регистрационния номер от мотоциклетистите. Органите на реда припомнят, че табелите на мотоциклетите се поставят само отзад, но така, че да има осигурена видимост, както и осветеност през нощните часове.

Подобни операции се правят регулярно. На последната такава бяха проверени 49 363 превозни средства. За неслагане на колани и детски обезопасителни столчета бяха констатирани 1766 нарушения. Проверените мотоциклетисти бяха 122, като нарушителите след тях са 57. Най-честите нарушения са за неслагане на предпазни каски и неправилно поставени регистрационни номера.