Катар подписва 27-годишно споразумение за доставки на газ с "ТоталЕнержи"

Богатото емирство е един от основните производители на втечнен природен газ в света

Новини
16:37 - 11 Октомври 2023
3524
Катар подписва 27-годишно споразумение за доставки на газ с "ТоталЕнержи"

Катар и френската компания "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) са подписали днес две споразумения, позволяващи снабдяването на Франция с втечнен природен газ (ВПГ) за срок от 27 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Филиали на "КатарЕнерджи" (QatarEnergy) и на "ТоталЕнержи" са подписали две споразумения за продажба и покупка на почти 3,5 милиона тона ВПГ на година от Катар за Франция", съобщи в комюнике от "КатарЕнерджи".

Доставките ще започнат през 2026 г., а техен източник ще бъдат проектите "Норт филд ийст" (North Field East) и "Норт филд саут" (North Field South), в които "ТоталЕнержи" притежава съответно дялове от 6,25 и 9,375 на сто, обяви газовият гигант от емирството.

Тези две споразумения "показват продължителния ни ангажимент към европейските пазари като цяло и френския пазар в частност", заяви катарският министър на енергетиката и главен изпълнителен директор на "КатарЕнерджи" Саад Шерида ал-Кааби, цитиран в комюникето.

Подписването на договорите е станало в Доха, столицата на Катар, в присъствието на главния изпълнителен директор на "ТоталЕнержи" Патрик Пуяне.

Богатото емирство в Залива е един от основните производители на ВПГ в света заедно със САЩ и Австралия.