Катар призова " Хамас" да освободи заложници

Свят
13:07 - 25 Октомври 2023
1822
Катар призова "Хамас" да освободи заложници

Катарски посредници призоваха "Хамас" да ускори темпото на освобождаване на заложници, и да го направи, без да очаква отстъпки от Израел, съобщава Ройтерс цитирайки трима дипломати и източници в региона, запознати с преговорите.

Страните от Персийския залив, в координация със Съединените щати, преговарят с "Хамас" и израелски служители за освобождаването на повече от 200 заложници, отвлечени по време на нахлуването на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

Бойците на "Хамас" освободиха две израелски жени в понеделник, и по-късно други две заложнички с двойно американско-израелско гражданство в петък. Катар сега обсъжда с "Хамас" и Израел възможността за по-голямо освобождаване на цивилни, каза източник на Ройтерс.

Източници на агенцията във Вашингтон казват, че Катар иска от "Хамас" незабавно да освободи голяма група заложници и призовава екстремистите да го направят, без да очаква отстъпки от Израел в замяна.

Един от аргументите, които Катар може да използва в контактите си с "Хамас", е, че освобождаването на голяма група заложници ще облекчи логистиката на бойците, които трябва да хранят, лекуват и настаняват пленници.