Катар счупи 10 световни рекорда на Гинес през 2022-а

Едно от постиженията е най-бързото изкачване на Еверест и К2 с допълнителен кислород

Новини
16:15 - 07 Декември 2022
3321
Катар счупи 10 световни рекорда на Гинес през 2022-а

През годините Катар е поставил множество рекорди на Гинес и постави рекорд като първата държава от Близкия Изток, която е домакин на Световната купа по футбол. И докато чакаме с вълнение финала на най-голямото футболно състезание в света на 18 декември, нека разгледаме официалните титли на Гинес, които Катар спечели тази година.

Най-дългата климатизирана пътека на открито

На 17 октомври 2022 г. неотдавна откритият парк "Ум Ал Сенем" получи титла на рекордите на Гинес за това, че притежава "Най-дългата климатизирана пътека на открито".

1143-метровата пътека за ходене и бягане в обществения парк, която беше официално открита на 1 ноември 2022 г., е петият проект на Управлението за обществени поръчки (Ashghal), който е удостоен с рекорд на Гинес.
За да се насърчат хората да спортуват и да се популяризира здравословният начин на живот за всички, пистата поддържа температура от около 26 градуса по Целзий.

Най-голямото депо за електрически автобуси

Автобусното депо "Лусаил", което разполага с място за до 478 автобуса, е построено от Министерството на транспорта и Управлението за обществени работи (Ashghal), което им носи титлата "Най-голямото електрическо автобусно депо" от Световните рекорди на Гинес.

В депото за електрически автобуси са използвани 11 000 фотоволтаични слънчеви панела, които всеки ден генерират 4 мегавата електроенергия за обслужване на сградите, което го прави единственото депо за автобуси, захранвано със слънчева енергия в Близкия изток.

Освен това, то разполага със специализирано пространство за електронните автобуси за бърз автобусен транспорт (BRT) - най-новият вид обществен транспорт в Катар. То се състои от 24 многофункционални сгради, включително жилища за работниците на депото, с капацитет за 1400 души.

Най-голямата дума с пластмасова бутилка

В чест на "Седмицата на устойчивото развитие на Катар" през 2022 г. Центърът за рециклиране и устойчиво развитие на морския бряг обяви конкурс, в който участниците трябваше да съставят думата "КАТАР", използвайки само рециклирани пластмасови бутилки за вода.

Участниците се придържаха към точни инструкции, за да изградят думата от 14 183 пластмасови бутилки, за което получиха титлата "Най-голямата дума от пластмасови бутилки", която е рекорд на Гинес.

На 15 октомври 2022 г. Катар счупи предишния рекорд от 5 387 бутилки, поставен през 2021 г., и постави нов рекорд.

Най-много езици, използвани в щафетата за четене

В Музея за ислямско изкуство е организирана щафета за четене на 12 октомври 2022 г. (MIA). Уникален аспект на това упражнение беше, че всеки участник прочете поне един ред от "Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери на език, различен от този на предходния читател.

В резултат на това бяха прочетени общо 55 езика, което позволи на МИИ да счупи предишен рекорд на Гинес! Пълното четене отне един час и 19 минути, а в успешния опит участваха 177 читатели, съдии и др.

Най-голямото първенство по падел

Padel IN Qatar, чрез Qatar Rail Open, вече държи световния рекорд на Гинес за "Най-голямото първенство по падел", след като стана домакин на най-голямото състезание по падел в историята.

Целта на рекорда, според Padel IN, е да се подчертае значителното население на падел, което съществува в Доха. В събитието, което продължи седем дни, участваха 778 състезатели - всички мъже, жени и юноши.

Б.а. - Паделът е спорт с ракети създаден през 1969 година в Мексико. Играе са по двойки на корт, който е с една четвърт по-малък от този за тенис и с топки подобни на тези за тенис, но с ракета с плътна глава, без кордаж и къс грип. Има стени, което го доближава до скуоша, а сервисът се изпълнява отдолу, което пък е елемент, близък до бадминтона. Резултатът се брои като в тениса на корт. Паделът е смятан за най-бързо развиващия се спорт в света.

Най-бързо изкачване на Еверест и К2 с допълнителен кислород (жена)

Шейха Асма бинт Тани Ал Тани, алпинистка от Катар, е счупила множество рекорди. Тя влезе в историята, като стана първият арабин, изкачил шест от световните осемхилядници. На 21 юли 2022 г. шейха Асма постави нов световен рекорд за "най-бързата жена, изкачила Еверест и К2 с допълнителен кислород".

Върховете Еверест и К2 са изкачени от шейха Асма за 56 дни (27 май - 22 юли 2022 г.). Тя се надява да осъществи "Големия шлем на изследователите" чрез своето пътешествие "Отвъд границите" и е само на един връх разстояние от това. Тя също така се надява да вдъхнови и покаже на другите, особено на жените и младите хора, че всичко е възможно, ако се движиш напред със страст и убеденост.

Най-много спечелени златни медали на Световни първенства по лека атлетика в скока на височина (мъже)

Мутаз Еса Баршим от Катар, известен като "Златния сокол", печели състезанието по скок на височина на Световното първенство на ИААФ в Лондон през 2017 г. със скок от 2,35 м. По подобен начин той спечели и златен медал на организираното от ИААФ Световно първенство в Доха през 2019 г. с победната височина от 2,37 м.

А в Орегон, САЩ, където се проведе Световното първенство по лека атлетика през 2022 г., Мутаз отново преодоля 2,37 м, за да заеме първото място. Великият скачач на височина от Катар държи световния рекорд на Гинес за "най-много спечелени златни медали на световни първенства по лека атлетика в скока на височина (мъже)" с тези три златни медала от три поредни световни първенства!

Най-големият външен 360° екран

Факелът в Доха е продукт на мащабен архитектурен, технически и технологичен проект. Първоначално е конструиран и изваян така, че да наподобява огромен факел за 15-те Азиатски игри през 2006 г. и е известен като такъв.

На 31 май 2022 г. е поставен рекорд на Гинес за "най-големия външен 360-градусов екран" по цялата дължина на кулата, въпреки че тя не е най-високата конструкция в света.

Дисплеят е с площ от 11 345 кв. м (112 116 кв. м и 81 кв. инча). Постижението е признато на 13 юни 2022 г., когато екранът е официално открит и е прожектиран филм, популяризиращ Световната купа в Катар 2022, допълнен от спектакъл с фойерверки и лазерно шоу.

Най-високата свободностояща 3D принтирана кула

Технологиите наистина се развиват бързо, както показва павилионът на Катар на изложението Floriade Expo 2022, което ще се проведе в Нидерландия. Многобройните кули от гълъби в Катар послужиха като вдъхновение за приноса на Катар към Експото, което беше на тема "Пустинно гнездо".

Кулата е построена от катарски екип с помощта на технологията за 3D принтиране и е висока 12,1 м, като счупи предишния рекорд за "най-висока кула, изработена от 3D принтиран бетон". Изграждането на конструкцията е отнело около 100 часа и е построена от устойчиви материали и бетон.

Най-много националности в един урок по йога

114 любители на йога от всички националности присъстваха на урока, организиран от Индийския спортен център към посолството на Индия. Всеки участник носеше табелка, която представяше родната му нация. В продължение на 40 минути участниците практикуваха едновременно различни йога пози и пози на закритото футболно игрище на Aspire Academy.

Организаторите на събитието го проведоха в опит да надминат предишния рекорд от 112 националности в един клас по йога, но също така искаха да съберат хора от различни държави и да отпразнуват мултикултурния начин на живот в Катар и предстоящото Световно първенство по футбол в Катар.

Бонус: Най-голямата футболна топка в света

През 2010 г. Катар успешно защити кандидатурата си, за да получи правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г., с което стана първата близкоизточна държава, която го направи. След като получи това отличие, Катар продължи и през 2013 г. постави още един рекорд на Гинес, като конструира най-голямата футболна топка в историята!

Проектът е създаден и финансиран от Doha Bank в чест на предстоящото домакинство на Световното първенство по футбол през 2022 г., както и на нарастващата роля на страната в международния футбол.

Първоначално топката е конструирана в Пакистан от 15 работници в продължение на четири последователни седмици, като са използвани същите компоненти, които са необходими за направата на автентична футболна топка, в съответствие със спецификациите на ФИФА.

След това тя беше издута и транспортирана до Катар, където беше представена на паркинга на хипермаркет "Лулу" на "D-Ring Road". Футболната топка счупи предишния рекорд с повече от 2 метра и 200 килограма, като имаше обиколка 38,30 м (125 фута, 8 инча) и тежест 960 кг!