Катар се замогна покрай войната в Украйна

Износът на енергия от емирството вече достига 100 милиарда долара годишно

Новини
14:56 - 29 Април 2022
1793
Катар се замогна покрай войната в Украйна

Покачващите се цени на петрола заради войната в Украйна стимулират производителите в Близкия изток като Саудитска Арабия и Кувейт. Но вероятно един ще бъде големият победител след като Европа спре вноса на петрол от Русия. Това е Катар.

Високопоставени служители на Европейския съюз посетиха Доха през последните седмици и всички с ясно послание: имаме нужда от вашия газ възможно най-бързо. Германия заяви на бизнеса да започне преговори за сделки за доставки. Ситуацията стана по-сериозна и ще се наложат по-бързи мерки, след като Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България.

Износът на енергия от Катар вече трябва да достига 100 милиарда долара тази година за първи път от 2014 г.,

имайки предвид тенденциите от първото тримесечие, според изчисления на Bloomberg. Междувременно катарското правителство очаква икономически тласък от 20 милиарда долара от организирането на Световното първенство по футбол тази година.

2022 година изглежда ще бъде годината, в която Катар ще остави своя отпечатък в спортния календар и ще стане още по-богата страна.

Търсенето Европа на доставки на LNG идва след като Катар стартира проект на стойност 30 милиарда долара за увеличаване на износа си с 60% до 2027 г. Допълнителното търсене означава повече конкуренция между купувачите за дългосрочни договори за доставка и най-вероятно по-добри условия за Катар.

"Това е невероятна възможност", смята сътрудникът в Близкоизточния институт във Вашингтон Карън Йънг. "Катар ще бъде един от най-важните износители на газ, пазарът вероятно ще бъде много силен за години напред".

Катар вече жъне успехи. Очаква се икономиката на страната да нарасне с 4,4% тази година, най-много от 2015 г., според Citigroup. Брутният вътрешен продукт на глава от населението ще скочи до почти 80 000 долара, близо до нивата на райони като Каймановите острови и Швейцария.