Катар ще се опита да впечатли света, но фаворит в група "А" е Нидерландия

Компания на Мондиала на тези два отбора ще правят Сенегал и Еквадор

Спорт
15:40 - 31 Октомври 2022
4473
Катар ще се опита да впечатли света, но фаворит в група "А" е Нидерландия

Светът е в очакване на нестандартното първенство на планетата, което ще се проведе в Катар, но през зимата - нещо необичайно, както за футболистите, така и за феновете. След като ви представихме стадионите, на които ще се играят мачовете от Мондиала, Lupa.bg ще ви запознае и с отборите в групите на надпреварата на планетата, както и с програмата им преди фазата на елиминациите.

Ще стартираме с група "А" - пъстра палитра от различни континенти.

Домакинът Катар по право попадна като водач в група А на Мондиал 2022, но на отбора на Феликс Санчес няма да му е никак лесно да завърши на едно от първите две места в потока, осигуряващи квота за 1/8-финалите. Това е така, защото ще трябва да се изправи срещу класните състави на Нидерландия, Сенегал и Еквадор.

"Лалетата", водени от "железния" защитник Върджил ван Дайк, изглеждат като най-силният тим в групата. Шампионът на Африка Сенегал обаче също има големи амбиции, докато еквадорците не бива да бъдат подценявани, след като преминаха успешно през тежката квалификационна кампания в зона КОМНЕБОЛ.

Програма на срещите в група А

20 ноември в 18:00 часа - Катар - Еквадор - "Ал-Байт", Ал-Кор

21 ноември в 18:00 часа - Сенегал - Нидерландия - "Ал-Тумана", Доха

25 ноември в 15:00 часа - Катар - Сенегал - "Ал-Тумана", Доха

25 ноември в 18:00 часа - Нидерландия - Еквадор - "Халифа", Ал-Раян

29 ноември в 17:00 часа - Еквадор - Сенегал - "Халифа", Ал-Раян

29 ноември в 17:00 часа - Нидерландия - Катар - "Ал-Байт", Ал-Кор

Крайното класиране в групата се определя по следния критерий: спечелени точки, голова разлика и брой отбелязани голове.

ОТБОРИТЕ

Катар се готви за бляскаво шоу на родна земя

Катар планира да впечатли света не само с организацията на най-големия футболен форум, но и с представянето си на терена. Малката държава, която е с население от само 3 милиона души, инвестира огромни средства за развитието на националния си отбор, откакто получи домакинството на Мондиал 2022 през декември 2010 година.

Катарците направиха огромен скок в световната ранглиста, придвижвайки се от 112-то място до топ 50. Тимът записа някои впечатляващи резултати, а "черешката на тортата" бе триумфът в Купата на Азия през 2019 година.

Санчес, който е бивш треньор в школата на Барселона, изгради отбор, който залага на атакуващ и атрактивен стил на игра. Възпитаниците му може и да не спечелят много точки в групата, но със сигурност ще радват окото с играта си.

Едно от предимствата да си домакин на Световно първенство е, че класирането ти е гарантирано без нужда от квалификации. Недостатъкът обаче е липсата на мачове от истински състезателен характер в периода на подготовка за турнира и предстои да разберем доколко това ще окаже влияние върху резултатите на Катар.

Поради липсата на квалификационни сблъсъци през последните години тимът участва във възможно най-много международни състезания, за да обиграе достатъчно боеспособен състав, с който да отговори на очакванията. Катар участва на Копа Америка, "Златната купа" на КОНКАКАФ и дори се появи в квалификациите в Зона Европа и тези в зона Азия.

През 2019 г. Катар триумфира с Купата на Азия, което показва, че отборът разполага с талант да постигне нещо на дебютния си Мондиал. Усилията на някои от звездите на тима да се наложат в Европа обаче не се увенчаха с успех и сега състезателите на отбора са изцяло базирани във вътрешния шампионат, което поне улеснява провеждането на тренировъчни лагери и приятелски срещи.

Селекционерът Феликс Санчес

Роденият в Испания специалист започва кариерата си като треньор в младежката академия на Барселона. Той е начело на Катар от 2017 г., но не успя да класира отбора на предишния Мондиал 2018 в Русия.

През 2019 г. Санчес вдъхнови Катар за първи в историята на страната триумф в турнира за Купата на Азия. Участията в Копа Америка и "Златната купа" на КОНКАКАФ не завършиха по желания начин за катарците, но получената възможност да се изправят срещу силни отбори със сигурност даде тласък на развитието им.

Малко отбори на предстоящите финали могат да се мерят с опитния състав, с който разполагат домакините. Абделкарим Хасан, Карим Будиаф и Хасан Ал-Хайдос имат по над 100 мача с националния екип, а скоро в тази графа ще влязат и съотборниците им Буалем Хухи и Абдулазис Хатем.

Голямата звезда на отбора

Сред формация от неизвестни имена, които играят предимно в местните Ал-Садд и Ал-Духаил, Акрам Афиф се откроява като най-големият талант.

Крило, което може да играе и на върха на атаката, Афиф се присъединява към белгийския Юпен през 2015 г., а година по-късно подсилва Виляреал и се превръща в първият катарец в историята, играл в Ла Лига. В испанския елит обаче той не успява да се утвърди и се завръща на родна земя.

25-годишното острие може да се похвали със 75 гола и 62 асистенции за клубния си отбор и се очертава като най-голямата опасност в тима на Катар, който ще хвърли всички сили, за да блести на родна земя през ноември и декември.

Алмоес Али е другата голова заплаха

Али излезе на сцената с рекордни 10 точни попадения в Купата на Азия през 2019 г. След това спечели реализаторския приз на "Златната купа", а също порази целта на Копа Америка. Считан за един от най-опасните нападатели в Азия, Али трябва да остави своята следа в името на приетата си родина, за да увеличи шансовете си за евентуална бъдеща кариера по европейските терени.

Нидерландия отново е сред фаворитите за трофея

"Лалетата" на Луис ван Гаал се надяват да разцъфнат посред зима в Катар. След като пропусна Световната купа през 2018 година, Нидерландия е готова да се представи повече от достойно в Катар.

През август 2021 година Луис ван Гаал започна своя трети и последен засега престой като селекционер на Нидерландия. След като преди това не успяха да се класират за Световното първенство през 2002-а, той ги изведе до трето място през 2014-а в Бразилия.

Ван Гаал наследи Франк де Бур, който се оттегли, след като Нидерландия загуби с 0:2 от Чехия и напусна Евро 2020 във фазата на елиминациите.

Той е един от най-големите тактици в европейския футбол и беше похвален за една от смените, които е извършвал - рокадата с вратарите в края на продълженията на четвъртфинала срещу Коста Рика. Смяната Тим Крул спаси две дузпи, а "оранжевите" спечелиха след 11-метровите удари.

След завръщането на Ван Гаал серията на "лалетата" без поражение е 13 мача (9 победи) във всички надпревари. В група със Сенегал, Еквадор и Катар Нидерландия не би трябвало да има проблеми с продължаването напред.

Това ще бъде последното му представяне, като планира да напусне след Световното първенство, а причината е здравословни причини. Роналд Куман се завръща начело на нидерландците след това.

Състав от световна класа, но титлата все се изплъзва

До този момент Нидерландия има три втори места на Световно първенство, като остава в подножието на футболния Еверест на надпреварите през 1974-а, 1978-а и 2010-а.

"Оранжевите" завършиха начело на трудна квалификационна група, в която бяха Турция и Норвегия на Ерлинг Холанд.

Гръбнакът на отбора е сериозен - Върджил ван Дайк, Матайс де Лихт и Стефан де Врий са вариантите в центра на защитата, Френки де Йонг е главният разпределител в чистия смисъл на думата, а Мемфис Депай (с 21 гола в последните си 21 мача) е силно подценяван според някои, но все още е класа.

Нидерландците получиха и мечтания жребий в групата на Катар. След като се справиха лесно с групата на Евро 2020, "оранжевите" веднага бяха подложени на напрежение от страна на Чехия, която ги победи с 2:0 на осминафинал, като представителите на Ниската земя не отправиха нито един удар в целта.

Тези слабости отново бяха разкрити в квалификациите, най-вече през ноември миналата година, когато "лалетата" изпуснаха преднина от 2:0 срещу Черна гора и в крайна сметка трябваше да се задоволят с равенството и да треперят до последния кръг.

24-годишното крило на Аякс Стивън Бергвийн се превърна в най-надеждната опция за атака на националния отбор извън Мемфис Депай и след като изглеждаше изгубен през трите си години в Тотнъм, той се завърна в родината и получи импулс в местната Ередивизи.

Върджил ван Дайк. Много се изписа за формата на досегашния безапелационен защитник на Ливърпул и има опасения, че той ще отиде на Световното първенство "на изпарения".

Ван Гаал разполага с някои висококачествени играчи в състава си, но все още не е ясно дали нидерландците са способни да спечелят всичко. Може би няма да са толкова силни, колкото някои от основните фаворити, но поне ще опитат.

Представянето на Върджил ван Дайк е от решаващо значение за Юрген Клоп, а изявите му са толкова добри, че може да си помислите, че той дори не е претърпял контузия на коляното, която сложи край на сезона през октомври 2020.а.

Ядрото на отбора е много силно - Ван Дайк, Матайс де Лихт, Френки де Йонг, Мартен де Роон и Мемфис Депай. Жалко е, че един от по-важните им играчи, Жоржиньо Вайналдум, трябва да пропусне Световното първенство в Катар, след като получи счупване на крака по време на тренировка с новия си клуб Рома.

Младостта винаги е била фактор

Те са напълно обезпечени и с млади играчи, сред които са Стивън Бергвийн (Аякс), Тайръл Маласия (Ман Юнайтед), Арно Данжума от Виляреал, Райън Грейвънберх от Байерн Мюнхен и Дониъл Мален (Дортмунд). Има опитни играчи, които се представят на най-високо ниво в Европа: Дензъл Дъмфрис и Стефан де Врий (Интер), Нейтън Аке от Ман Сити или Дейли Блинд (Аякс).

Машина за отбелязване на голове

Нидерландия имаше една от най-сложните квалификационни групи, в двойка с Норвегия на Ерлинг Холанд и добрият отбор на Турция (макар и отчайващ на Евро 2020). "Оранжевите" взеха седем от десетте си мача, като загубиха само веднъж (от Турция в първия мач), и завършиха на върха в таблицата с две точки преднина.

Под ръководството на Луис ван Гаал те бяха много агресивни и жадни за голове във всеки мач (38 в 13 срещи). Имаше страхотни победи срещу Белгия в Лигата на нациите, Дания, Турция и Норвегия.

Сенегал ще брани честта на Африка в Катар

Сенегал го направи по трудния начин, но все пак се класира за Катар, оцелявайки в "рулетката" на дузпите. Тимът ще има шанс да продължи възхода си на голямата сцена, след като триумфира в последното издание на Купата на африканските нации.

"Лъвовете на Теранга" станаха първенци на континента след победа срещу Египет във финала. Двата тима бяха съперници и в решаващия плейоф от световните квалификации, а победата отново бе за Садио Мане и компания след драма с 11-метрови наказателни удари.

Мане ще бъде основната фигура в атака в Катар, но в състава на Алиу Сисе има и други играчи от най-висока класа. Един от тях е стражът на Челси Едуард Менди.

Сенегал триумфира за първи път в Купата на африканските нации през февруари и ще бъде натоварен с най-големи очаквания от всички останали отбори от "черния" континент на финалите в Катар. "Лъвовете на Таранга" огорчиха на два пъти Египет на Мохамед Салах през тази година - един път в големия финал за Купата на Африка и втори път в пресявките за Мондиал 2022.

Четата на Алиу Сисе ще бъде изправена пред много сериозни тестове на предстоящото Световно, в това число още на старта на турнира срещу класния състав на Нидерландия (5.00 за победа на африканците). Те обаче ще хвърлят всички сили, за да стигнат възможно най-далеч в Катар и дори да задминат постижението на знаменитите си предшественици, направили фурор на СП 2002.

Селекционерът Сисе

Бившият ас на Бирмингам и Портсмут е начело на националния тим от 2015 година и оттогава насам премине през куп препятствия в опит да върне старата слава "лъвовете". Летвата, разбира се, стои много високо след достигането до 1/4-финалите през 2002-а.

Сенегалците дори не прескочиха груповата фаза в Русия преди четири години, а на следващата година останаха на крачка от трофея в Купата на Африка. Те обаче успяха да покорят континеталния връх, което със сигурност им е вдъхнало увереност преди най-големият футболен форум на планетата.

Звездата Мане

Бившият ас на Ливърпул и настоящ на Байерн Мюнхен показа огромната си класа и в двата решаващи двубоя на Сенегал през тази година. В двата случая той разплака доскоршния си съотборник на "Анфийлд роуд" Салах.

Мане заби последния "пирон" в "саркофага" на египтяните при драмата със дузпите във финала на Купата на Африка, а след това ги наказа и в баражите за Мондиал 2022, отново от 11-метров наказателен удар. Той определено ще бъде големият лидер на отбора в Катар.

Квалификациите в зона "Африка" са, меко казано, жестоки, но Сенегал все пак успя да се справи. Победителите в десетте предварителни групи се класират за плейофите, където влизат в директен сблъсък с друг отбор за виза за Световното.

Момчетата на Сисе заличиха пасива от 0:1 от първия мач срещу Египет, след което всичко трябваше да се реши с рулетката на дузпите. Решаващият изстрел в тях, нанесен от Мане, доведе до неизмерима радост на стадиона в Дакар, както и до куп безредици и много работа за органите на реда.

Сенегал изглежда като фаворит да стигне най-далеч от петте африкански отбора на финалите в Катар. Сисе разполага с огромна дълбочина в състава си, но на голям турнир влияние оказват редица фактори, в това число напрежението и наличието на спортен шанс.

Мане се откроява ярко сред останалите си колеги, но в тима има и други футболисти, които имат качествата да направят разликата. Един от тях е нападателят на Уотфорд Исмаила Сар, който демонстрира на какво е способен веднага след завръщането си в отбора от контузия през януари.

Не бива да пропускаме и неподражаемият Калиду Кулибали, който ще дирижира отбраната, а в това начинание той има опит на най-високо ниво в клубния футбол и не само. Под рамката пък ще блести друга звезда - стражът на Челси Едуар Менди.

Една от въпростителните относно представянето на Сенегал в Катар е свързана с липсата на мачове срещу съперници извън Африка в последните години. Това определено няма да е от полза на отбора, имайки предвид срещу кого излиза още в първия си мач на Световното.

Еквадор на Алфаро ще се опита да изненада всички

Еквадор остави следа на последния си голям турнир, Копа Америка 2021, където достигна до 1/4-финалите, а там беше спрян от бъдещия шампион Аржентина. Момчетата на Густаво Алфаро ще трябва да покажат най-доброто от себе си, ако искат да прескочат груповата фаза и в Катар.

Опитният нападател Енер Валенсия, който е топ реализатор на националния тим за всички времена, ще бъде лидера на отбор по време на финалите. Защитникът на Брайтън Первис Еступинан е друг много талантлив играч от редиците на Алфаро.

Еквадор не разполага с много звезди, но ще разчита на сплотен колектив и висок дух, за да постигне максимума на предстоящото Световно първенство.

"Трикольорите" са излизали успешно от групите на Световно първенство само веднъж

След отличен старт по пътя към Мондиал 2018 Еквадор изпадна в криза, затрупан от вътрешни проблеми.

Връщането на Ернан Дарио Гомес начело на тима не даде резултат, а светкавичното назначение на Жорди Кройф се превърна в провал, когато нидерландецът подаде оставка още преди да е ръководил "трикольорите" в официален мач.

Така, с малко оставащо време преди квалификациите за Катар начело застана аржентинският специалист Густаво Алфаро с още по-ниски общи очаквания.

Вместо това нещата едва ли можеха да се развият по-добре.

Алфаро се оказа напълно подходящ за задачата и беше достатъчно смел за да се довери на последните продукти на еквадорските младежки академии.

Той създаде бърз и физически силен отбор с проблясъци на истински талант. Еквадор стигна до Катар с един кръг аванс, а шефът на Бразилия Тите вижда в "трикольорите" една от потенциалните изненади на Световното първенство.

Силни страни

Еквадор се класира за турнира със страхотен домакински актив, който включва само едно поражение, пет победи и равенства срещу Бразилия и Аржентина.

"Ла Три" също така направи равенство с Бразилия за Копа Америка. Аржентинският наставник на Еквадор подрежда отбора си отзад напред, а атаката се води от изключително опитното дуо Енер Валенсия и Анхел Мена.

Силното присъствие на ветераните е балансирано от новопоявилото се поколение играчи подвизаващи се в Европа. Сред тях са Гонсало Плата от Валядолид, Мойсес Кайседо от Брайтън и Пиеро Хинкапие от Байер Леверкузен.

Еквадор ще очаква три точки от мача си на откриването срещу Катар, след това идва мач с Нидерландия и накрая има сблъсък със Сенегал, който прилага подобен стил на игра.

Слаби страни

Резултатите на отбора в квалификациите далеч от дома не са толкова впечатляващи - две победи, пет равенства и две загуби.

Това поражда основателни въпроси относно способността на Еквадор да създаде проблеми на Холандия и Сенегал в атака.

Стартовият нападател Майкъл Естрада вече е в Круз Азул след незапомнен престой начело на атаката на Ди Си Юнайтед.

Еквадор също така разполага със състав, който сякаш би изглеждал готов за по-големи постижения едва на Световното първенство през 2026 г.

Еквадор се стреми към бързи пробиви по фланговете - противниците със сигурност трябва да се опитват да блокират набезите на Первиш Еступинан от левия бек, които дават възможност на Енер Валенсия да пробие и да комбинира с Мойсес Кайседо.

Алфаро започна да използва Кайседо още като тийнейджър и бе възнаграден за това свое смело решение. Младият полузащитник умее да превъзхожда противниците си в средата на терена, печели владението на топката и да организира играта доста умело

Докато неотдавнашното въвеждане на Феликс Торес спомогна за укрепване на защитата. Всичко това дава на Еквадор един адекватен и завършен вид от тактическа гледна точка.

Алфаро има сериозна дилема за избор между двама много различни левичари на десния фланг.

Ветеранът Анхел Мена притежава финес, докато младият Гонсало Плата е мощен спринтьор с топка в крака.

Но е повече от ясно, че трябва да се избере или единият, или другият. Мена е фаворит да започне, а Плата би могъл да влезе като резерва и да "довърши" уморените противникови защитници.

В квалификациите бяха използвани четирима вратари, като нито един от тях не беше напълно убедителен в своите изяви.

Ветеранът от Световното първенство през 2014 г. Александър Домингес изглеждаше отхвърлен в един момент.

Но сега сякаш той отново е първи избор пред натурализирания аржентинец Ернан Галиндес, талантливия, но непостоянен младеж Мойсес Рамирес и недостатъчно използвания Педро Ортис.