Катастрофа: COVID-19 покоси съседен Ниш

Балкани
20:16 - 04 Март 2021
7121
Катастрофа: COVID-19 покоси съседен Ниш

Съседна Сърбия е пред затваряне, а ситуацията с коронавируса в сръбския град Ниш е катастрофална, пише македонското електронно издание "Фактор". 

Тествани са 679 души, от които положителните резултати са 242. Щабът на спешната помощ оцени, че "епидемиологичната ситуация е извънредна с опасност да стане катастрофална". Градският щаб за спешни случаи говори за най-рязкото нарастване на броя на новоинфектираните в Ниш от началото на пандемията. Разпоредено е затваряне на автомобилния пазар, засилена е работата на общинската полиция и комуналните инспектори. Преди 10 дни в града имаше 100 нови пациенти, а вчера почти 250. Ситуацията се разиграва въпреки широката ваксинационна кампания на властите в Белград, включително с руския препарат "Спутник". 

Вирусологът и микробиолог Миланко Шеклер казва, че подкрепя предложението на медицинската част на Кризисния щаб на Сърбия за пълно затваряне и че се надява предложението да бъде прието.

„Съгласен съм и подкрепям всички мерки, предложени от медицинската част на Кризисния щаб. Надявам се, че икономическата или немедицинската част на кризисния щаб ще ги приеме на следващата сесия. "Остава да видим дали парите или животът ще спечелят", каза Шеклер, цитиран от "Фокус".