Катастрофата с 6 жертви е станала заради липсваща маркировка?

На мястото на инцидента е имало и заличена пешеходна пътека

Общество
15:40 - 15 Октомври 2019
2197
Катастрофата с 6 жертви е станала заради липсваща маркировка?

Докато назначените от разследващите експертизи търсят причините за зверската катастрофа край град Крън от понеделник в 1,10 часа, при която загинаха 6 мъже, днес експерти от Института за пътна безопасност направиха на място своя проверка и установиха "дефицит на пътна безопасност". 

За да констатират този дефицит, екипът на института използва 3 метода - швейцарски, европейски - препоръчан от ЕС, и американски.

"Под дефицит разбирайте липса на съоръжения край пътя, които да предотвратят подобни пътни произшествия. Това не са само мантинели, а също състоянието на маркировката, на пътните знаци, на асфалтовото покритие", обясни пред "24 часа" Диана Русинова, ръководител на инспекционния екип.

"Това, което е най-същественото за цялата страна, че всъщност маркировката при нощни условия просто не се вижда. Тук замерихме маркировката със със специален уред - рефлектометър, който показа, че тя не покрива минималните изисквания за дневна и нощна светлоотразителност, т.е. тя не се вижда", каза още Русинова. Пътните знаци също не отговаряли на изискванията на БДС в това отношение.

Експертите се впечатлиха от наличиено на пешеходна пътека на това място от републиканския път, която била заличена с черна боя веднага след катастрофата. "Това е обяснимо, тъй като мястото й не е тука. Освен това прави силно впечатление, че в зоната на крива в района се намира и спирка на градския обществен транспорт, която трябвало да бъде преместена.