Катето Евро остава без пенсия

Причината за тази ситуация е, че актрисата през по-голямата част от кариерата си се е снимала във филми и телевизионни проекти на хонорар, без да бъде на постоянен трудов договор

Нещо за четене
15:52 - 28 Октомври 2024
5657
Катето Евро остава без пенсия

Много българи, които са работили в сферата на културата по време на социализма, се оказват изправени пред сериозен проблем – липса на пенсионни осигуровки. Според настоящите закони, хонорарите, получавани за работа по различни проекти, не са били включвани в пенсионните фондове. Сега тези хора имат право само на социална пенсия, но при достигане на по-висока възраст.

Сред засегнатите е и обичаната актриса Катето Евро, която публично сподели за трудностите, пред които е изправена. „Ще получа пенсия, след като умра. И накрая няма да ми дадат повече от 200 лева“, коментира майката на телевизионния водещ Сашо Кадиев.

Причината за тази ситуация е, че Евро през по-голямата част от кариерата си се е снимала във филми и телевизионни проекти на хонорар, без да бъде на постоянен трудов договор. Тя признава, че не й достигат години за социална пенсия и ще трябва да чака да навърши 70, за да има право на нея. „Може би е моя грешка, че не се осигурявах в частни пенсионни фондове“, споделя тя, като допълва, че винаги е плащала данъците си коректно. 

Пенсионните вноски по времето на социализма – загадка, която остава неразрешена
Един от странните аспекти на ситуацията е фактът, че по време на социализма държавата задължително удържаше данъци и осигуровки, включително от хонорари. Въпросът, къде са отишли тези средства след промените през 1989 година, остава без отговор вече повече от 30 години. Това оставя културните дейци, които са се трудили на хонорар, без достатъчни пенсионни осигуровки и право на нормална пенсия.

Въпреки това Катето Евро продължава да работи активно и да намира приходи от участия в реклами и телевизионни продукции. Тя често се появява заедно със сина си, Сашо Кадиев, в различни проекти. Кадиев също не пропуска да се грижи за майка си и винаги е до нея, когато има нужда от помощ.

Независимо от трудностите, Катето Евро запазва оптимизма си. Усмивката й е винаги на лице, а приятелите й продължават да я подкрепят. Тя остава една от най-обичаните и търсени актриси в България, което й дава възможност да продължава кариерата си и да осигурява допълнителни доходи.