Kathimerini: Covid-19 агресивно превзема Северна Гърция

Общество
18:07 - 24 Октомври 2020
3708
Kathimerini: Covid-19 агресивно превзема Северна Гърция

Ден, след като премиерът Кириакос Мицотакис обяви нови мерки за ограничаване на коронавируса, последните данни сочат, че възходящата тенденция не показва признаци на отслабване.

Епидемиолозите предупреждават за „агресивно“ увеличение в Северна Гърция, а в Атика увеличението е с 40% спрямо миналата седмица, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от „Фокус”.

Здравните власти редовно актуализират картата, която категоризира регионите в страната според нивото на предаване на вируса, за да се гарантира, че ограниченията са достатъчно строги, за да се потиснат допълнителни огнища, без да се затруднява икономическата и социална активност.

От понеделник 25 от 75 регионални звена в страната ще бъдат в най-ниската категория на риска (ниво 1), 33 на ниво 2, 14 на ниво 3 - включително Атика и Солун - и две - Кастория и Козани, в Северна Гърция - на ниво 4.

След разговори с губернаторите в петък, Мицотакис заяви, че магазините за търговия на дребно няма да се затварят в райони, където има частични блокировки.

Коментирайки цифрите в петък, асистентът по епидемиология в Атинския университет Гкикас Магьоркинис призова за предпазливост в Атика, като отбеляза, че фактът, че вирусът рязко е скочил в други части на страната, не трябва да е причина за самодоволство.

Междувременно заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас повтори, че тенденцията за нарастване на инфекциите се "предизвиква" от по-млади хора, като повечето инфекции са свързани с барове, клубове и събирания на открито.